Keinotekoinen tunnelma voi latistaa joulun – "Parhaimmillaan rauhoittumisen ja läsnäolon kokemus"

Juhlatunnelmaa kannattaa hakea muualta kuin kauppojen hyllyltä, sanoo psykologi. Jouluun latautuu paljon odotuksia ja se näkyy myös vastaanotolla pyhien jälkeen.

joulu
Kynttilöitä palaa.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomessa joulu on monelle vuoden odotetuin juhla, jota valmistellaan hartaasti. Samalla siihen tiivistyy valtavasti odotuksia, jotka eivät kuitenkaan aina täyty. Aivan kuten muidenkin loma-aikojen jälkeen, myös alkuvuosi näkyy psykologin vastaanotolla hentoisena piikkinä.

Joulu voi olla yksinäiselle raskasta aikaa. Toisaalta kun jouluna vietetään paljon aikaa yhdessä ja sisällä, saattavat myös ristiriidat nousta esiin. Räjähdyksiä tapahtuu muutenkin kuin ilotulitusten muodossa, muotoilee eko- ja ympäristöpsykologiaan erikoistunut psykologi Kirsi Salonen.

– Konflikteja tulee perheissä helpommin, kun ollaan paljon yhdessä. Jos olemassa on ristiriitoja, ne ikään kuin pullahtavat esiin. Loma ei luo niitä, mutta ne voivat aktivoitua.

– Ja totta kai valitettavasti alkoholin käyttö on omiaan tuomaan niitä esille. Se voi olla tunnelman pilaaja, Salonen lisää.

Tunnelma onkin asia, mistä puhutaan ennen joulua paljon. Etenkin jouluksi tunnelmaa rakennetaan ja sitä varotaan pilaamasta. Salosen mielestä on kiintoisaa, että juuri joulu kytkeytyy tunnelmaan niin vahvasti.

Jos jokin puuttuu, tunnelma ei ole täydellinen, mutta sitä ei välttämättä itse huomaa.

Heli Mylly

Miksi viikonloppujen tunnelma tai vaikkapa arki-iltojen tunnelma jää niin vähälle huomiolle? Salosen mukaan kyse on joulun suuresta merkityksestä.

– Jouluun liittyy paljon muistoja ja yhdessäoloa. Se on perinne, jonka moni haluaa säilyvän tietynlaisena. Joulun aikana tunnelmista ollaan tietoisia. Koetaan myös mikä häiritsee tunnelmaa, kuten ruuhkat, melu ja kiireen tuntu.

Hyvää tunnelmaa rakennetaan tietoisesti

Ihmisen kokemus hyvästä, huonosta tai neutraalista tunnelmasta on yksilöllinen. Sosiaalinen ympäristö ja ihmissuhteet jännitteineen vaikuttavat paljon. Myös fyysinen ympäristö vaikuttaa tunnelmaan.

Hyvää tunnelmaa pyritään usein rakentamaan ja ohjaamaan tietoisesti, kertoo Salonen.

– Eli ajatellaan esimerkiksi, että millä kynttilöillä, väreillä ja tuoksuilla saadaan luotua tunnelmaa. Se on ihan hyvä tapa ohjata omaa kokemusta.

Autiotalo talvella.
Kun aikaa vietetään paljon sisällä, saattavat ristiriidat kärjistyä. AOP

Itselle mieluisaan tunnelmaan, erityisesti joulun alla, voidaan suhtautua hyvinkin tunteikkaasti. Ristiriitoja voi syntyä, kun vaikkapa uusi pariskunta punnitsee erilaisia tapojaan.

– Se voi aiheuttaa paljon tunteita, että miten saadaan oikeanlainen joulutunnelma, toteaa Salonen.

Jouluvapaan aikana kannattaakin lähteä välillä ulkoilemaan ja tuulettamaan tunteita.

– Ilman muuta kannattaa väljentää, lähteä ulos ja mieluusti vaikka luontoon. Sitä kautta saadaan helpotusta.

Karta keinotekoista tunnelmaa

Psykologi Kirsi Salonen kannustaa pohtimaan joulun alla, että millaisen joulutunnelman itse haluaisi kotiinsa. Kaupan hyllyltä lämmin mieli ei löydy.

– Jos tunnelma on hyvin keinotekoisesti luotu ja se pohjautuu pelkästään ulkoisiin seikkoihin, se näyttää aika hataralta. Jos ostetaan vaan niitä kaupasta löydettyjä härveleitä mitä eniten markkinoidaan ja ajatellaan, että nyt meillä on joulu.

Kuvassa laaja joulukoristevalikoima Kokkolan Prismassa.
Hyvä tunnelma ei voi pohjautua vain ulkoisiin seikkoihin. YLE / Tuuli Kuismin

Psykologin mukaan silloin joulutunnelma voi jäädä ontoksi, eikä mahdollisuutta todelliseen rauhoittumiseen löydy.

– Jos joku on nyt ostanut ne viimeisimmät hienot härpäkkeet, ei kannata huolestua lukiessaan tätä että nyt joulu on pilalla, Salonen kuitenkin naurahtaa.

– Mutta viimeistään nyt kannattaa tunnistaa, että joulu on parhaimmillaan rauhoittumisen ja läsnäolon kokemus. Silloin voi todella olla läsnä omassa elämässään kun vuosikin vaihtuu.

"Oma luovuus paras työkalu"

Jos henkiset puitteet ovat kunnossa, pääsevät myös ympäristön tunnelmantuojat oikeuksiinsa. Kainuun ammattiopiston SisustamoAmiksen opettaja-ohjaaja Heli Myllyn mukaan erityisesti vuoden pimeimpään aikaan moni kaipaa kotiinsa kodikasta tunnelmaa.

Sen rakentaminen ei ole aivan yksioikoinen asia, vaan tunnelma koostuu lukuisista seikoista. Sisustuksessa tunnelmaan vaikuttavat ainakin valaistus, värimaailma, akustiikka sekä pintamateriaalit ja huoneen muodot.

– Jos jokin puuttuu, tunnelma ei ole täydellinen, mutta sitä ei välttämättä itse huomaa että mikä sieltä puuttuu, toteaa Mylly.

Jos tunnelma on hyvin keinotekoisesti luotu ja se pohjautuu pelkästään ulkoisiin seikkoihin, se näyttää aika hataralta.

Kirsi Salonen

Erityisen tärkeä merkitys on valolla. Tarjolla on erilaisia valaisimia, jotka valaisevat suorasti ja epäsuorasti. Polttimoista voi valita juuri itseään miellyttävän värilämpötilan.

Myllyn mukaan tärkeintä on löytää omat mieltymyksensä ja toteuttaa itseään rohkeasti.

– Oma luovuus paras työkalu eli kannattaa itse miettiä minkälaista tunnelmaa hakee. Tunnelmanhan voi käsittää monella tavalla.

Joulukoristeet.
Kynttilät ja hämyisyys koetaan tyypillisesti tunnelmalliseksi.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kajaanissa tulevaisuuden sisustajia ja somistajia kouluttava Mylly kertoo, että tyypillisesti tunnelmalliseksi tilaksi mielletään hämyinen ja kynttilöillä tai luonnonvalolla valaistu tila, missä vietetään ystävien ja läheisten kanssa aikaa.

Myös esineisiin ja väreihin liittyvät tunnekokemukset linkittyvät tunnelmaan.

– Asioiden tilassa pitäisi olla merkityksellisiä, jolloin muodostuu hyvä kokonaisuus. Se voi olla vaikkapa tietty sohva, jossa on koettu mukavia hetkiä ja siitä on jäänyt tunne, että sohva kuuluu perheeseen.

Tunnelman voi mokata huomaamatta

Tunnelman voi pilata vahingossa, sanoo Mylly.

– Jos omassa kodissani on kirkas yleisvalo päällä, se on merkki siitä, että pitää alkaa siivoamaan. Kun tulen kotiin, sammutankin yleisvalot, jolloin valo tulee jostakin epäsuorasti ja heti tulee lämmin olo.

Myös akustiikka voi vaikuttaa tunnelmaan ilman, että sitä välttämättä tajuaa. Myllyn mukaan kaikuva tila voi tuntua epämiellyttävältä, vaikka se muuten olisikin hyvin sisustettu.

– Jos tilassa kaikuu, on kovia, kiiltäviä pintoja ja vaikka niukka sisustus, eikä ole paljon tekstiilejä, voi tila tuntua alitajuisesti kovalta ja kolkolta.