Ministeri Bernerin Finavia-kohtalo ratkennee vasta ensi vuoden puolella

Eduskunnan tarkastusvaliokunta jatkaa vielä ensi viikolla liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) Finavia-toimien arviointia. Ratkaisu saattaa lykkääntyä tammikuulle.

Finavia
Anne Berner ja Eero Heinäluoma.
Anne Berner ja Eero Heinäluoma.AOP

Eduskunnan tarkastusvaliokunta on käynyt läpi koko syksyn liikenneministeri Anne Bernerin ja Finavian johtajien toimien lainmukaisuutta. Tämänpäiväisen kokouksen jälkeen valiokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) arvioi, että ratkaisu saattaa siirtyä ensi vuoden puolelle. Aikataulu ratkeaa ensi viikon kokouksessa.

– Käydään lävitse paitsi Finavian myös yleisemminkin valtionyhtiöiden omistajaohjauksen käytäntöjä ja tilintarkastuksen toteuttamista ja periaatteita. Ja myös sitä miten valtio on edustettuna niissä yhtiöissä, joissa se on omistajana ja miten tämä hallitus-edustautuminen tapahtuu, Heinäluoma luettelee.

– Varaudumme siihen, että kokonaisuudessaan työ on valmis vasta ensi vuoden puolella.

Miksi olette laajentaneet selvityksiä Finaviaa laajemmalle?

– Alunperinkin lähtökohtana oli, että katsotaan valtionyhtiöiden riskinhallintaa yleisemmin ja Finavia on tässä eritysitapauksena ja siitä on tarkastusviraston raportti. Tässä työssä on tullut paljon sellaisia havaintoja, että nämä asiat eivät liity yksin Finaviaan ja sitten kysymys on, että voidaanko tästä oppia jotakin. Ja onko mahdollista että valiokunta voisi antaa joitakin suosituksia, jotka olisivat yleispäteviä.

Mikä on se uusi tieto, joka tuli vielä viime viikolla?

– Ne koskevat sitä, miten tähän Finavia-asiaan on aiemmin reagoitu ja mitkä ovat nämä tilintarkastuskäytännöt. Ja osoittautui, että kannattaa katsoa muutakin kuin Finaviaa laajemminkin valtionyhtiöiden omistajaohjauksen kannalta.

Heinäluoman mukaan julkisuudessakin on kuvattu, kuinka erilaiset käsitykset tapahtumien kulusta Finavian päätöksentekijöillä on ollut. Lukuisten kuulemisten jälkeen valiokunnalle on kuitenkin Heinäluoman mukaan syntynyt selvä käsitys tapahtumien kulusta.

Miten ongelmallisena pidätte sitä, että omistajaohjausta on myös muualla kuin pääministerin kansliassa?

– Se on asia joka on myös tullut tässä esille, että omistajaohjaus on jaettu. Se on yksi johtopäätös jota käsitellään, muta en lähde avaamaan sitä nyt enempää.

Finavia Oyj on valtionyhtiö, joka huolehtii 23 omistamastaa lentokentästä ja lennonvarmistuksesta. Hallinnollisesti Finavian omistajaohjaus kuuluu liikenne- ja viestintäministeriölle.

Vuosina 2009–2011 Finavian johto teki johdannaissopimuksia, jotka johtivat yli 30 miljoonan euron tappioihin.

Valtiontarkastusvirasto on tehnyt Finaviaan sekä tuloksellisuustarkastuksen että laillisuustarkastuksen, jotka ovat paljastaneet epäkohtia sekä yhtiön päätöksenteossa että sen valvonnassa.