Tutkimus: Suomalaiset ovat siirtyneet nopeasti kovempien huumeiden käyttöön

Metamfetamiinin käyttö on moninkertaistunut Suomessa yhdessä vuodessa – syytä ei tiedetä.

huumeet
Poliisin Lahdessa kesäkuussa 2014 takavarikoimia amfetamiinipaketteja.
Poliisin takavarikoimia amfetamiini- ja metamfetamiinipaketteja Lahdessa 2014.Poliisi

EU:n huumeviraston EMCDDA:n julkaisema tutkimus osoittaa, että Suomen pääkaupunkiseutu on nykyään Euroopan kärkialueita metamfetamiinin käytössä.

Tilastojen mukaan kasvu viime vuoteen verrattuna on valtava. Kun esimerkiksi Helsingissä käytettiin metamfetamiinia vuonna 2015 milligramma/tuhat ihmistä/vuorokausi, tänä vuonna määrä oli 83,4 milligrammaa.

Metamfetamiinin käyttö kasvoi siis tutkimuksen mukaan pääkaupungissa yhdessä vuodessa yli 16-kertaiseksi. Espoossa ero oli lähes 20-kertainen. Kasvua oli myös muissa Suomen kaupungeissa.

Jätevesien metamfetamiinijäämien pitoisuudet 2014-16
Tulokset osoittavat, että metamfetamiinin määrä suomalaiskaupunkien jätevesissä on noussut kolmen viime vuoden aikana. Jyväskylä ja Kuopio eivät osallistuneet tutkimukseen vuonna 2015.Yle Uutisgrafiikka

Tutkimuksen tekoon osallistunut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar ei osaa varmuudella sanoa, mistä metamfetamiinin käytön räjähdysmäinen nousu Suomessa johtuu.

– Osittain tämä selittyy sillä, että käyttäjät ovat siirtyneet amfetamiinista metamfetamiiniin, Gunnar sanoo. Amfetamiini on metamfetamiinia heikompivaikutteinen huume.

– Myös ihmisiltä otetut huumenäytteet kertovat siitä, että metamfetamiinia käytetään selvästi aiempaa enemmän, Gunnar toteaa.

Tutkimus tehtiin (siirryt toiseen palveluun)jätevesitutkimuksena, jota pidetään yleisesti luotettavimpana tapana mitata ihmisten huumeidenkäyttöä. Jätevesitutkimuksessa seurattiin kunkin kaupungin jätevesiä viikon ajan.

Jätevesien metamfetamiinijäämien pitoisuudet kymmenen kärki
Vuoden 2016 vertailussa oli mukana 50 eurooppalaiskaupunkia, joista 14 oli Suomessa. Listassa on vuonna 2016 vertailuun osallistuneiden kaupunkien kymmenen kärki.Yle Uutisgrafiikka

Tutkimustapa on niin tarkka, että siinä näkyy esimerkiksi viikonlopun kohonneet käyttömäärät.

Tutkimukseen osallistui 50 eurooppalaiskaupunkia 20 Euroopan maasta.