Rovaniemeläisrehtorin mukaan koulut huolehtivat hyvin turvallisuudestaan

Muurolan peruskoulun rehtorin Reino Eeron mukaan turvallisuus on edelleen koulussa ykkösasia. Kouluissa järjestetään poistumisharjoituksia ja ulko-ovia pidetään lukittuina.

turvallisuus
Nuori kiipeää reppu kädessään portaita ylöspäin.
Tiina Jutila / Yle

Kouluissa varaudutaan hyvinkin erilaisiin turvallisuusuhkiin erilaisilla toimenpiteillä. Eeron mukaan vakavimmillaan kyse on tilanteesta, jossa jonkun henki on vaarassa, mutta myös liukkaat pihat ovat turvallisuusriski.

Eeron mukaan turvallisuus on uuden opetussuunnitelman kuohujenkin keskellä edelleen ykkösasia ja esimerkiksi keskinäisiin kärhämiin puututaan herkästi ja kiusaamista seurataan herkällä silmällä ja korvalla.

Koulusurmien myötä turvallisuutta parannettiin

Eero kertoo, että koulusurmien jälkeen eri tahoilta tuli ohjeita ja vaatimuksia kouluille huomioida mahdollisimman kattavasti kaikki riskitilanteet, mitä kuviteltavissa on. Ensimmäisten koulusurmien jälkeen koulujen turvallisuustilanne on kehittynyt parempaan suuntaan.

– Ei niitä läpi sormien katsota missään. Helposti pienenkin nahistelun taustalla ja alla piilee vakaviakin konfliktin siemeniä ja kyllä niihin pitää reagoida sen mukaan. Kyllähän tuolla rehtoripalavereissa niistä usein puhutaan ja yhteinen sävel vallitsee. En epäile yhtään etteikö kaikkialla Rovaniemellä olisi asiat näiltä osin hyvällä tolalla.

Esimerkiksi Muurolan peruskoulun luokkien ovet ja osa ulko-ovista pidetään lukittuina aina oppituntien aikana turvallisuuden lisäämiseksi.

Työryhmä kehittää turvallisuutta

Eeron mukaan kaikilla kouluilla täytyy olla turvallisuuskansio, johon on koottu turvallisuuteen liittyvät tärkeimmät ohjeet, muiden muassa valmius-, pelastus- ja ensiapusuunnitelma. Vuosittain järjestetään vähintään yksi poistumisharjoitus ja etenkin henkilökunnalle suunnattu turvakävely.

Muurolan peruskoulussa on työntekijöistä kasattu turvallisuustyöryhmä, joka seuraa ja kehittää erityisesti turvallisuusasioita.

– Erityisesti sieltä tulee vinkkejä ja ideoita, joita otetaan käyttöön, jos ne tuntuvat olevan hyviä, Eero kertoo.

Rovaniemen koulut tekevät yhteistyötä poliisi- ja pelastuslaitoksen kanssa turvallisuuden lisäämiseksi.