Vuoropäiväkotia tarvitaan myös jouluna – Vaasan Punahilkassa pääsee jopa aattosaunaan

Jouluaaton ohjelma päiväkodeissa pyritään järjestämään mahdollisimman kodinomaiseksi. Kauppojen aukiolo on lisännyt hoidon tarvetta myös juhlapyhinä.

päivähoito
Joulu, Rauma, Pyynpään päiväkoti, lapsia
Antti Laakso / Yle

Vaasan ainoa vuorohoitopäiväkoti Punahilkka on auki myös jouluaattona. Viime vuosina hoitoa Vaasassa on aattona tarvinnut 2-5 lasta. Kauppojen vapautuneet aukioloajat voivat tänä vuonna nostaa hoitoa tarvitsevien lasten määrää. Punahilkan päiväkodinjohtaja Jaana Rintala uskoo, että määrä ei kuitenkaan nouse yli kymmenen.

Seinäjoen vuorohoitopäiväkoti Kultavuoren päiväkodinjohtaja Tarja Louhiranta kertoo, että Seinäjoella hoitoa on edellisinä vuosina tarvinnut aattona noin kymmenen lasta. Myös Louhiranta uskoo määrän kasvavan.

– Seinäjoki on kauppakaupunki ja suurin osa asiakkaistamme on kaupan alalla, Louhiranta kertoo.

Louhiranta jännittää, kuinka suureksi hoitoa tarvitsevien lasten määrä kasvaa. Esimerkiksi itsenäisyyspäivänä hoitoa tarvitsi 30-40 prosenttia enemmän lapsia kuin aikaisempina vuosina. Hän uskoo kasvun olevan yhtä suurta myös jouluna.

Aattona turvaudutaan isovanhempien apuun

Kultavuoren päiväkoti sulkee ovensa jouluaattona kello 18 ja avaa ovensa joulupäivänä klo 18. Näin on toimittu vuodesta 2009 lähtien.

– Kaikkien lasten täytyy saada olla aattoiltana kotona, Louhiranta toteaa.

Vaasassa Punahilkan päiväkoti on auki myös aattoyönä, mikäli perheillä on tarvetta. Moni perhe pyrkii kuitenkin järjestämään aaton työvuorot niin, ettei hoitoa tarvitsisi järjestää. Moni esimerkiksi turvautuu isovanhempiin.

– Joskus kuitenkin nuorissa perheissä, joissa molemmat ovat aloittaneet työelämässä, niin työvuorojen yhteensovittaminen ei ole mahdollista. Mutta meillä on sitten täällä ihana jouluaatto, Rintala kertoo.

Edellisinä vuosina aattoyönä päiväkodissa on yöpynyt Vaasassa 1-2 lasta. Koska joulu on monelle lapselle erityisen tärkeä juhla, pyritään joulusta saamaan mahdollisimman kodinomainen.

– Joulusauna on varmasti ihanin perinne, mikä meillä on ollut ihan alusta saakka. Sitten tuolla vuorohoitoryhmässä on iso joulukuusi, mitä koristellaan lisää ja siihen askarrellaan koristeita. Piparkakkuja leivotaan vielä aattonakin, jouluruoka on. Sadut ja joulumusiikki kuuluvat jouluaaton tunnelmaan, Rintala kertoo.