Syyttäjä vaatii Pekka Perälle vankeutta Talvivaaran epäillyissä tiedottamisrikoksissa

Toimitusjohtaja Pekka Perän lisäksi syyttäjä vaatii vankeustuomiota myös toiselle yhtiön johtotehtävissä toimineelle.

Talvivaara
Pekka Perä käräjäoikeudessa.
Pekka Perä Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona 14. joulukuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Syytteet arvopaperimarkkinoita koskevista epäillyistä tiedottamisrikoksista luettiin Talvivaaran kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perälle, entiselle toimitusjohtajalle Harri Natuselle ja yhtiön entiselle talous- ja rahoitusjohtajalle Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Yhtiön pitkäaikaista toimitusjohtajaa, Pekka Perää syytetään kahdeksasta epäillystä tiedottamisrikoksesta, jotka tapahtuivat vuosien 2011-2013 aikana. Syyttäjä vaatii Perälle ja entiselle talous- ja rahoitusjohtajalle vankeusrangaistusta, jonka ankaruutta syyttäjä tarkentaa oikeudenkäynnin aikana.

Entiselle toimitusjohtajalle, Harri Natuselle, syyttäjä vaatii tuntuvaa sakkorangaistusta.

Syyttäjä nosti viime keväänä Perää vastaan syytteen kymmenestä tiedottamisrikoksesta, mutta Helsingin hovioikeus katsoi, että kahden osalta syyteoikeus oli vanhentunut.

Yhtiön entistä toimitusjohtajaa, Harri Natusta syytetään yhdestä ja yhtiön hallitukseen kuulunutta entistä talous- ja rahoitusjohtajaa kahdesta tiedottamisrikoksesta.

Lisäksi vaaditaan yhtiön tuomitsemista 500 000 euron yhteisösakkoon.

Totuudenvastaisia lukuja tuotantoennusteissa?

Syyttäjä katsoo, että yhtiön johto antoi tilinpäätöstiedotteiden yhteydessä totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia ennusteita nikkelin tuotannosta. Syyttäjä epäilee, että ennusteet eivät olleet realistisia. Syyttäjä katsoo myös, että nikkelin tuotantoennusteita alaspäin korjaavia päivityksiä viivytettiin.

Harhaanjohtavia luonnehdintoja yhtiön tuotantomahdollisuuksista annettiin syyttäjän mukaan myös toimitusjohtajan katsauksissa.

Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Istuntoja luvassa kevääseen asti

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön epäiltyjä tiedottamisrikoksia käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa helmikuun lopulle asti. Samaan aikaan käräjäoikeus käsittelee myös yhtiöön liittyvää epäiltyä sisäpiiritiedon väärinkäyttöä.

Kaivosyhtiön tuotanto- ja kehitysjohtajana toimineen henkilön epäillään myyneen Talvivaara-omistuksiaan ennen kuin osakkeen hintaa alentavista kielteisistä asioista oli tietoa markkinoilla. Syyttäjän laskelmien mukaan kuudella rikoksella saavutetun hyödyn yhteismäärä oli 220 000 euroa.

Syyttäjä vaatii kaivoksen entiselle tuotantojohtajalle vankeutta. Hän kiistää syytteet. Oikeudenkäynti alkoi tiistaina 13. joulukuuta.