1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleppo

Itä-Aleppon siviilien tilanne kurjistuu – "Hälyttäviä ja karmeita tietoja"

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäistuntoon Aleppon tilanteesta tiistaina. Samalla kaupungista kantautuu tietoja mahdollisesta tulitauosta.

Syyrialainen sotilas kantaa loukkaantunutta naista Aleppossa 12. joulukuuta. Kuva on Syyrian armeijan jakama. Kuva: Sana handout / EPA

Jopa sata lasta on loukossa rakennuksessa Itä-Aleppossa, ja Syyrian armeija liittolaisineen on tappanut yli 80 siviiliä haltuunsa ottamista kortteleissa tiistaina, kertoo YK.

– Ne ovat hälyttäviä ja karmeita tietoja. Kyllähän ne kertovat, että Assadin hallituksen joukot ovat syyllistyneet varsin vakaviin humanitaarisen oikeuden rikkomuksiin, arvioi Syyrian kriisiä seuraava suurlähettiläs Leena-Kaisa Mikkola.

Hän osallistui Ulkopoliittisen instituutin Syyrian tilanteesta Helsingissä järjestämään seminaariin tänään tiistaina. Paikalla oli myös kansainvälisiä asiantuntijoita.

"Joukkomurhia on tapahtunut ennenkin"

Israelin kansainvälisten asioiden tutkimuskeskuksessa työskentelevä tutkija Aymenn Jawad al-Tamimi ei ole yllättynyt siviilien hädästä, ja epäillyistä ihmisoikeusrikkomuksista Alepposta. Hän huomauttaa kuitenkin, että tietoja on vaikea varmistaa.

– Kosto ja tappaminen ovat olleet yleisiä – etenkin Aleppossa, joka on ollut jakautunut kahtia: hallituksen ja kapinallisten hallussaan pitämiin alueisiin. Siellä tehdään myös henkilökohtaisia kostoja, al-Tamimi huomauttaa.

YK kokoontuu hätäkokoukseen

Libanonissa sijaitsevaa Heinrich Böll -instituuttia johtava Bente Scheller pitää oleellisena, että kansainvälinen yhteisö tarkkailee Aleppon tilannetta.

– Joukkomurhia on tapahtunut ennenkin. Kansainvälisen yhteisön pitäisi olla tarkkana. YK:n erityislähettiläs Stefan de Mistura sanoi pari viikkoa sitten, että maailman silmät ovat kääntyneet Syyriaan. Juuri niin pitää tehdä. YK:n pitää tarkkailla tilannetta, Scheller sanoo.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuukin tänä iltana hätäkokoukseen Aleppon tilanteesta. Kokouksen koollekutsumista ovat esittäneet Britannia ja Ranska.

Samaan aikaan kapinalliset kertovat, että kaupunkiin olisi saatu neuvoteltua tulitauko taistelijoiden ja siviilien evakuoimiseksi. Hallituksen joukkoja tukeva sotilaslähde puolestaan kertoo, ettei armeijalla ole tietoa tulitauosta.

Mitä kaupungin romahdettua tapahtuu?

Aleppo oli Syyrian suurin kaupunki ennen sisällissotaa. Se on viimeinen merkittävä kaupunki, joka on osin maltillisten kapinallisten hallussa.

Kaikki Ulkopoliittisen insitituutin seminaariin osallistuneet asiantuntijat arvioivat, että sen menettäminen on raskas isku oppositiolle

Al-Tamimi uskoo, että Aleppon kaatumisen jälkeen maltillinen oppositio keskittyy maan eteläosiin, Jordanian vastaiselle rajalle, ja pohjoisosiin, Turkin vastaiselle rajalle.  Maan keskiosien kapinallisten hän arvioi olevan lähempänä ääri-islamisteja.

– Mitä tulee poliittisiin näkymiin, ja kapinallisten poliittiseen hyväksyntään, ne heikkenevät Aleppon menettämisen myötä, arvioi Al-Tamimi.

Venäjä ratkaisevassa asemassa

– Psykologisesti Aleppon menetys on kapinallisten näkökulmasta valtava menetys. Se vahvistaa hallitusta ja mahdollistaa voittoja myös muualla. Se on ratkaisevaa, ja tilannetta pitää todella pitää silmällä, sanoo Bente Scheller.

Sekä Al-Tamimi että Scheller korostavat, että Venäjän ilmavoimilla on ollut ratkaiseva osa Aleppon taisteluiden kääntymiseen Bassarin hyväksi. Al-Tamimi huomauttaa, että Assadin liittolaiset, Iran ja Venäjä, ovat tunnettuja ihmisoikeusrikkomuksista.

– Länsimaiden pitäisi yrittää saada Venäjä mukaan humanitaarisen tilanteen parantamiseen ja lopettamaan ilmaiskunsa tietyillä alueilla. Se on yksi ainoista teistä eteenpäin.

Scheller huomauttaa, että vaikka Assadin joukot näyttävät ottavan Aleppon kokonaan haltuunsa, he eivät välttämättä pysty pitämään sitä vallassaan.

– Voitto saavutetaan muiden maiden, kuten Venäjän ilmavoimien, avulla. Miten Assad onnistuu vakauttamaan tilanteen ja hallitsemaan?

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset