Hyppää sisältöön

Kuka joulusuklaasi kaakaon tuottaa? – Finnwatch: Isoimmat ketjut vähensivät sertifioitujen joulukonvehtien tarjontaa

Kaakaon tuotantoon voi liittyä ihmisoikeusriskejä, kuten lapsi- ja pakkotyövoiman käyttöä. Finnwatchin mukaan yritysten omat vastuullisuusohjelmat eivät korvaa sertifiointia.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Sekä S-ryhmän että Keskon joulukonvehdeista entistä harvempi on tänä jouluna vastuullisuussertifioitu, kertoo kansalaisjärjestö Finnwatch. Sen sijaan esimerkiksi Lidl ja Stockmann ovat kasvattaneet sertifioitujen joulukonvehtien valikoimaansa.

Ykköstilan Finnwatchin vertailussa nappasikin Lidl: sen joulukonvehdeista 52 prosenttia ja oman merkin konvehtirasioista kaikki olivat vastuullisuussertifioituja. Esimerkiksi S-ryhmän joulukonvehdeista sertifioituja on tänä vuonna 2 prosenttia ja Keskon konvehdeista 8 prosenttia.

Finnwatchin mukaan kaakaon tuotantoon liittyy ihmisoikeusriskejä, joita sertifioidun kaakaon käyttämisellä voitaisiin torjua.

– Kaakaon tuotannossa erityisesti Länsi-Afrikassa on merkittäviä ihmisoikeusriskejä kuten lapsi- ja pakkotyövoiman käyttöä, Finnwatchin tiedotteessa todetaan.

Tuotesertifiointeja ovat esimerkiksi Reilu kauppa ja UTZ.

Yritysvetoiset vastuullisuusohjelmat kasvussa

Sen sijaan yritysvetoisten vastuullisuusohjelmien käyttö sertifikaattien sijaan näkyy Finnwatchin mukaan entistä voimakkaammin konvehtitarjonnassa. Järjestö kuitenkin korostaa, että kauppojen ja valmistajien omat, yritysvetoiset vastuullisuusohjelmat eivät riitä korvaamaan kolmansien osapuolien vastuullisuusohjelmia.

– Yritysten omat vastuullisuusohjelmat eivät ole läpinäkyviä, ja niissä käytettävät kriteerit ovat epäselviä. Yritysten omat vastuullisuusohjelmat ovat tervetulleita sertifiointien vaikuttavuutta lisäävinä lisätoimenpiteinä. Ne eivät kuitenkaan voi korvata uskottavaa sertifiointia, perustelee Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Finnwatchin mukaan esimerkiksi Marabou-tuotemerkin omistava Mondelez-yhtiö käyttää omaa Cocoa Life -vastuullisuusohjelmaansa, joka ei Finnwatchin mukaan vastaa kolmannen osapuolen sertifikaattijärjestelmää. Finnwatch perustelee tätä sillä, että ohjelmaa ei esimerkiksi "valvota kolmannen osapuolen tekemien kriteerien ja akkredoitujen auditointien kautta".