1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelämantereen jäätiköt madaltuvat jopa seitsemän metriä vuodessa

Ilmastonmuutos on lämmittänyt Etelämantereen rannikkoa kiertävää merivettä, mikä kiihdyttää jään reunan purkautumista mereen.

jäätiköt
Pine Island.
Satelliittikuva Pine Islandista.NASA

Jäätikkötutkijat ovat todenneet Etelämantereen jäätiköiden mataloituvan sulamisen takia enimmillään jopa seitsemän metriä vuodessa, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijoilla on hallussaan satelliittikuvia jäätiköiden muuttumisesta noin 25 vuoden ajalta. Havaintoja on esitelty Yhdysvaltain Geofysikaalisen seuran syyskokouksessa San Franciscossa.

Tutkijoiden mielenkiinto kohdistui viiteen Etelämantereen länsiosassa sijaitsevaan jäävirtaan, jotka purkautuvat Amundseninmereen. Niiden nimet ovat Pine Island, Thwaites, Pope, Smith ja Kohler.

Jäävirrat ovat nimensä mukaisesti liikkuvia jäätiköitä. Jää liikkuu mereen päin jopa neljä kilometriä vuodessa. Mantereelta purkautuva jää alkaa meren pinnalla kellua ja hajoaa ulkoreunaltaan jäävuoriksi ja -lautoiksi.

Etelämanner
Yle Uutisgrafiikka

Lämmennyt merivesi kiihdyttää sulamista

Tutkijat uskovat selvittäneensä jäätiköiden ohenemisen syyn. Etelämantereen rantoja kiertävä merivesi on viime vuosikymmeninä lämmennyt ja se sulattaa aiempaa nopeammin mereen purkautuvaa jäätä mantereen reunalla. Tämä nopeuttaa jään liikettä.

Koska uutta jäätä ei mantereen sisäosissa vastaavasti muodostu aiempaa nopeammin, jään pinta laskee. Satelliittikuvien perusteella voidaan todeta, että jäävirtojen pinnat ovat laskeneet 5–7 metriä vuodessa. Esimerkiksi Pine Islandin ohentuminen leviää jäätikön sisäosaa kohti keskimäärin 15 kilometriä vuodessa.

Viiden jäävirran kautta mereen päätyy 120–140 miljardia tonnia jäätä vuosittain. Jäävirran liikkeen kiihtyminen on siten merkittävä tekijä merenpinnan nousussa. Viisi mainittua jäävirtaa nostavat maailman merien pintaa 0,34–0,40 millimetriä vuodessa. Tämä on yli kymmenen prosenttia koko merenpinnan noususta.

Myös Himalaja sulaa

Geofysikaalisen seuran kokouksessa esiteltiin myös tutkimus (siirryt toiseen palveluun) Himalajan vuoristojäätiköiden kutistumisesta, kertoo BBC.

Tutkimus perustuu jo 1970-luvulla Himalajan yllä lentäneiden vakoilusatelliittien ottamiin kuviin. Materiaalin salaus poistettiin vuonna 2011 ja sen jälkeen tutkijat ovat muuttaneet tavalliset filmikameran kuvat digitaaliseen muotoon.

Kun vakoilukuvia verrataan tuoreisiin tietoihin Himalajan jäätiköiden tilasta voidaan havaita, että jäätiköt ovat kutistuneet selvästi.

Havainto on huolestuttava vuoriston alarinteillä asuville ihmisille, jotka saavat juomavetensä jäätiköiltä. Jos jäätiköt katoavat, loppuu myös ihmisiltä juomavesi.

Lue seuraavaksi