1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleppo

Itä-Aleppoon on sovittu tulitauko keskiviikkoaamuksi

Tulitauon on määrä alkaa kello viideltä paikallista aikaa keskiviikkoaamuna.

Syyrian armeijan sotilaita täyttämässä raskaan konekiväärin panosvöitä Aleppossa. Taistelu on loppuvaiheessaan, ja Syyrian sotilaiden ja shiia-vapaaehtoisten kerrotaan surmaavan kapinallisten puolella olleita siviilejä. Kuva: EPA

Itä-Aleppoon on neuvoteltu tulitauko, kertovat kaksi kapinallisryhmittymää, syyrialainen sotilaslähde, Venäjä että Turkki.

Kapinallisten ja Turkin mukaan sekä siviilit että taistelijat voisivat poistua kaupungista. Venäjän mukaan vain taistelijoiden poistuminen kaupungista sallitaan.

– Neuvottelimme Venäjän kanssa viime yönä ja sovimme ensimmäisenä asiana, että kaupungin ilmapommitukset keskeytetään tänään. Pommitukset lopetettiin aamulla, mutta yhteenotot ovat jatkuneet, kertoo kapinallisten Zakaria Malahifji uutistoimisto Reutersille.

Myös tarkkailujärjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoo, että taistelut jatkuisivat vielä.

Tšurkin: Kukaan ei vahingoita siviilejä

Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tšurkin vahvistaa tulitauon. Hänen mukaansa Aleppo olisi nyt kokonaan Syyrian hallituksen käsissä, ja taistelut olisivat ohi.

– Tietoni mukaan he ovat todellakin saavuttaneet sopimuksen, jotta taistelijat voivat lähteä kaupungista, Tšurkin sanoi.

Tšurkinin mukaan vain kapinallisten ja heidän perheidensä poistuminen Itä-Alepposta sallittaisiin.

– Sopimuksen mukaan taistelijat voivat poistua. Siviilit voivat jäädä, hakeutua turvallisiin paikkoihin, käyttää hyödykseen humanitaarisia järjestelyjä paikan päällä. Kukaan ei aio vahingoittaa siviilejä, Tšurkin sanoi.

Ban Ki-moon: Antakaa kaikkien lähteä

Aleppon kapinallisten joukot romahtamassa.

Kapinalliset uskovat, että suurin osa siviiliväestöstä pakenee kaupungista tulitauon aikana. Turkkilaislähteiden mukaan heidät kuljetettaisiin busseilla Idlibiin.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vedonnut Syyrian hallitusta ja sen liittolaisia, Venäjää ja Irania, sallimaan siviilen lähdön kaupungin kapinallisalueilta.

Itä-Aleppossa on yhä kymmeniä tuhansiä ihmisiä. Arviot vaihtelevat noin 50 000:stä 100 000:een. Tulitauon on määrä alkaa kello viideltä paikallista aikaa keskiviikkoaamuna.

Lähteet: Reuters, AFP, AP