1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Asiantuntijat Itä-Aleppon tulitauosta: Kapinallisten taistelu on ohi

A-studiossa vierailleet asiantuntijat arvioivat tulitauon merkitsevän sitä, että Itä-Aleppon kapinalliset käytännössä antautuivat. Viisi vuotta jatkunutta sisällissotaa se ei kuitenkaan lopeta.

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta ja strategian opettaja Juha Kukkola MPKK:sta keskustelivat Aleppon tilanteesta A-studiossa tiistaina. Kuva: Yle

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettajan, kapteeni Juha Kukkolan mukaan Itä-Aleppon kapinalliset olivat valmiita toteamaan, että he eivät enää pysty pitämään aluetta hallussaan.

– Taistelu on heidän osaltaan ohi. Nyt pyritään säästämään niin omia joukkoja kuin siviilejä. Toisaalta hallituskin on valmis tähän tulitaukoon. Taustalla vaikuttaa varmasti hyvin paljon se, että jos taisteluja vielä jatkettaisiin, tästä tulisi sellainen inhimillinen katastrofi, että (Syyrian presidentti) Bashar al-Assad ja hänen liittolaisensa joutuisivat hyvin vaikeaan välikäteen kansainvälisen yhteisön silmissä, Kukkola arvioi.

Kapteeni Juha Kukkola. Kuva: Yle

Lähteet kertoivat tiistai-iltana, että Itä-Aleppoon on neuvoteltu tulitauko. Tulitauon on määrä astua voimaan keskiviikkoaamuna. Alueella on yhä kymmeniä tuhansia ihmisiä. Arviot vaihtelevat noin 50 000:stä 100 000:een.

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta arvioi tulitauon tarkoittavan käytännössä kapinallisten antautumista.

–  Antautumisen varjolla pystyvät sitten siirtymään Idlibin alueelle, mikä on ollut normaali käytäntö viime aikoina, kun Syyrian hallinto on kukistanut kapinallispesiä. Eli taistelijoita ja taistelijoiden perheenjäsenien annetaan siirtyä Idlibin alueelle.

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola. Kuva: Yle

Idlib on maakunta Luoteis-Syyriassa, missä kapinallisten asema on ollut pitkään kaikista vahvin. Se on käytännössä ainut Syyrian maakunta, joka on kokonaisuudessaan eri kapinallisryhmien hallussa.

Sota jatkuu

Sekä Juusola että Kukkola uskovat, että Itä-Aleppon tulitauko ei lopeta sotaa.

Juusolan mukaan tulitauko voi kuitenkin avata paremmat mahdollisuudet diplomaattiselle ratkaisulle.

– Näen tämän niin, että Syyrian opposition mahdollisuudet kaataa aseellisesti Assadin regiimi ovat nyt lopullisesti ohi. Siinä mielessä tämä tarjoaa tietynlaisen mahdollisuuden diplomatialle tässä vaiheessa. Että lähdetään realistisemmalta pohjalta käymään neuvotteluja. Olettaen myös, että pystytään vaikuttamaan Venäjän ja Assadin ryhmittymään.

Kukkola arvioi, että sodankäynti voi jopa raaistua.

– Paljon on puhuttu, että taistelut radikalisoivat näitä maltillisiakin ryhmittymiä, jotka saattavat sitten liittyä tällaisiin ääri-islamistisiin ryhmittymiin ja omaksua heidän toimintatapojaan ja menetelmiään tulevaisuudessa. Se saattaa siirtää tätä sotaa raaempaankin suuntaan, eli  enemmän tällaiseen sissisotatyyliseen toimintaan tai hyvinkin terrorismia muistuttavaksi.

Assadin asema ratkaisevassa roolissa

Rauhaan pääseminen on vaikeaa, sillä Syyrian presidentti Bashar al-Assad tuskin suostuu sopimukseen, joka sisältäisi hänen siirtymisensä pois vallasta.

– Venäjälle se varmasti sopiisi, mutta se ei sovi Assadille. Sitten tälle toiselle osapuolelle ei varmasti sovi sellainen ratkaisumalli, jossa Assad jää valtaan loputtomasti. Tämä on se paikka, jossa tarvittaisiin hyvin vahvaa ja luovaa diplomatiaa, Juusola sanoi A-studion haastattelussa.

Kukkola on samoilla linjoilla.

– Assadin rooli tulee olemaan varmasti ratkaiseva tekijä. Toki täytyy muistaa, että mukana on muitakin pelaajia. Iran on vahva tukija, jolla on omat näkemyksensä Syyrian tulevaisuudesta. Sitten on tietenkin Turkki ja Persianlahden maista Qatar ja Saudi-Arabia, joilla on omat näkemyksensä siitä, mihin Syyrian pitäisi mennä. Se on monimutkainen tilanne, Kukkola summaa.

Koko keskustelun voi katsoa Yle Areenasta.