1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK vaatii välitöntä pääsyä Itä-Aleppoon – Venäjän mukaan kaupunki on Syyrian armeijan hallinnassa

Kaupungista on kantautunut tietoja siviilien teloittamisesta kadulla ja karmivasta humanitaarisesta tilanteesta.

Umayyad moskeija Itä-Aleppossa on vielä pystyssä, vaikka kaupungin itäosa on kärsinyt valtavia vaurioita pommituksissa ja taisteluissa. Kuva: Stringer / EPA

Yhdistyneet kansakunnat vaatii välitöntä pääsyä Itä-Aleppoon. Se haluaa varmistaa tiedot taistelujen lakkaamisesta ja tarkkailla kapinallistaistelijoiden ja siviilien evakuointia. Itä-Aleppossa on määrä alkaa tulitauko kello viideltä aamulla.

YK:n turvallisuusneuvosto piti aiemmin illalla hätäkokouksen Itä-Aleppon tilanteesta. Syyrian armeija ja sen liittolaiset aloittivat hyökkäyksen kaupungin itäosien takaisinvaltaamiseksi marraskuun puolivälissä.

Kaupungista on kantautunut tietoja siviilien teloittamisesta kadulla ja karmivasta humanitaarisesta tilanteesta. Syyrialaiset aktivistit ovat muun muassa kertoneet, että armeija olisi pidättänyt yli 6 000 teini-ikäistä ja aikuista miestä armeijan hyökkäyksen alettua.

Koko kaupunki al-Assadin hallussa?

Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tšurkin kertoi YK:n hätäkokouksessa, että Itä-Aleppo olisi nyt kokonaan presidentti Bashar al-Assadin tukevien joukkojen hallinnassa ja taistelut lakanneet. Reutersin toimittaja vahvistaa paikan päältä, että pommitusten äänet ovat vaienneet illalla.

YK:n Syyrian erikoislähettiläs Staffan de Mistura kuitenkin sanoo, että kapinallisten hallussa olisi vielä noin viisi neliökilometriä Aleppon itäosista. Siellä arvioidaan olevan noin 1 500 taistelijaa, joista noin kolmanneksella on kytköksiä terroristijärjestö al-Qaidaan.

YK:n on kuitenkin huolissaan etenkin siviilien tilanteesta kaupungissa. Arviot heidän määrästään vaihtelevat noin 50 000 ja 100 000 välillä. On epäselvää, aiotaanko halukkaat siviilit evakuoida tulitauon aikana.

Epäselvää, saavatko kaikki poistua

Kapinalliset ja Turkki kertovat, että siviilit saavat poistua kaupungista. Heitä kuljetettaisiin bussilla Idlibin maakuntaan. Turkki myös perustaa pakolaisleirin, johon mahtuu 80 000 aleppolaista.

Venäjän mukaan vain kapinallisten ja heidän perheidensä poistuminen Itä-Alepposta sallittaisiin. Myös tiedot siitä, saavatko he ottaa aseitaan mukaansa, vaihtelevat.

– Sopimuksen mukaan taistelijat voivat poistua. Siviilit voivat jäädä, hakeutua turvallisiin paikkoihin, käyttää hyödykseen humanitaarisia järjestelyjä paikan päällä. Kukaan ei aio vahingoittaa siviilejä, Tšurkin sanoi YK:n hätäkokouksessa.

Siviilejä poistuu jo nyt kaupungista

Syyrian valtion televisio on tiistain aikana välittänyt Alepposta kuvia, joissa sadat, mahdollisesti tuhannet miehet, naiset ja lapset kävelevät ulos kaupungista.

Tšurkinin mukaan myös kapinalliset ovat jo alkaneet poistua kaupungista sovittuja reittejä pitkin. He ovat itse saaneet valita, mihin he haluavat mennä, Tšurkin vakuutti.

Tulitauosta neuvottelivat kapinallisryhmittymät, Turkki ja Venäjä. Yhdysvallat ei osallistunut neuvotteluihin, mutta sanoo, ettei sillä ole syytä epäillä tietoa tulitauon alkamisesta.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, Yle Uutiset