Kanada harkitsee kannabiksen laillistamista

Jatkossa yli 18-vuotias kanadalainen saisi ostaa marihuanaa viihdekäyttöön ja kasvattaa enintään neljää kannabiskasvia kotonaan.

kannabis
Kannabis-viljelmä Pojois-Israelissa.
Kannabiksen viljelystä tulee Hollannissa laillista.EPA

Kanadan hallitus harkitsee kannabiksen käytön laillistamista yli 18-vuotiaille. Mikäli lakiuudistus toteutuu, jatkossa yli 18-vuotias kanadalainen saisi ostaa marihuanaa viihdekäyttöön.

– Nyt on aika siirtyä kannabiksen osalta säänneltyyn ja laillistettuun järjestelmään, joka on vuosikymmeniä perustunut sen täyskieltoon, sanoi Kanadan terveysministeri Anne McLellan lehdistötilaisuudessa.

106-sivuisessa raportissa hahmotellaan määräyksiä ja ohjeita muun muassa laillisten markkinoiden luomiselle, pakkauksille ja merkinnöille, mainontaa koskeville rajoituksille ja vähittäiskaupalle.

Henkilökohtainen hallussapito rajoitettaisiin kuitenkin 30 grammaan (yksi unssi). Lisäksi aikuiset saisivat kasvattaa enimmillään neljää kasvia.

Marihuana valmistetaan Cannabis sativa -nimisestä hamppukasvista. Sen valmistamiseen käytetään kasvin kuivattuja kukkia, lehtiä ja varren osista.

Asiaa käsitelleen työryhmän raportissa annetaan yli 80 suositusta. Suurimmat huolenaiheet yli 30 000 näkökannan raportissa koskevat ehdotettua ikärajaa ja heikentynyttä ajokykyä.

Pääministeri Justin Trudeau sanoi, että hallitus aikoo valvoa ja säännellä myyntiä, jolloin kannabistuotteita ei pitäisi päätyä lasten käsiin. Lisäksi laillistamisella pystytään poistamaan rikollisjärjestöjen ja katujengien merkittävä tulonlähde.

Terveysministeri McLellanin mukaan laillistettua marihuanaa ei pitäisi myydä samassa paikassa kuin alkoholia tai tupakkaa. Lisäksi lallistamisen etenemisessä on syytä olla varovainen.

Yhdysvalloissa Coloradon osavaltio vapautti kannabiksen viihdekäytön vajaat kolme vuotta sitten. Coloradossa yli 21-vuotiailla aikuisilla on oikeus pitää hallussaan jopa unssi marihuanaa ilman lääkärin määräämistä sitä lääkkeeksi. Lisäksi Coloradossa aikuiset saavat kasvattaa jopa kuusi cannabiskasvia kotonaan.

Aiemmin kannabiksen viihdekäytön ovat laillistaneet Alaskan, Coloradon ja Washingtonin osavaltiot sekä Washingtonin kaupunki. Lisäksi Kalifornia hyväksyi presidentinvaalien äänestyksen yhteydessä viihdekäytön laillistamisen.

Lähteet: AP, AFP