Tutkimustulos: Huikea aalto Pohjois-Atlantilla

Korkeudeltaan jopa kuusikerroksisen talon alleen peittävä aalto havaittiin mittauslaitteiden tuottamasta tutkimusaineistosta.

meret
Iso meren aalto lähellä Kapkaupunkia Etelä-Afrikassa 30. heinäkuuta 2007.
Iso meren aalto lähellä Kapkaupunkia Etelä-Afrikassa 30. heinäkuuta 2007.Nic Bothma / EPA

YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö, WMO julkisti tiistaina kaikkien aikojen korkeimman aallonmittaustuloksen, kertoo uutistoimisto AFP.

Huikea 19 metrin (62,3 jalan) aalto mitattiin Pohjois-Atlantilla. Mitattu aallonharja nousee korkeammalle kuin kuusikerroksinen talo. Aallon korkeus määräytyy aallonharjan etäisyydestä aallon pohjaan.

– Tämä on ensimmäinen kerta kun aallon mittaustulos yltää 19 metriin. Se on merkittävä tulos, sanoi WMO:n apulaisosastopäällikkö Wenjian Zhang lausunnossaan.

Automaattinen mittauspoiju osoitti turboaallon nousseen 4. helmikuuta 2013 kello kuusi (GMT) Britannian ja Islannin välisellä alueella, WMO:sta kerrotaan. Suuri aalto muodostui sen jälkeen, kun "erittäin vahva" kylmä rintama oli kiitänyt alueen läpi jopa 81 kilometriä tunnissa (43,8 solmua tunnissa).

Aiempi aaltojen korkeusennätys oli 18,3 metriä, joka on mitattu joulukuussa 2007 ja samoin Pohjois-Atlantilla.

Automatisoidut poijut ovat tärkeitä välineitä valtamerentutkijoille, sillä ne lähettävät tietoja muun muassa merivirroista ja niiden liikkeistä.

– Me tarvitsemme laadukkaita laitteita laajalle alueelle merissä ymmärtääksemme sääolojen ja valtameren vuorovaikutusta. Vaikka satelliittiteknologia on tehnyt valtavia harppauksia, poijujen tekemä jatkuva tarkkailu ja tietojen kerääminen on edelleen merkittävässä roolissa, sanoi Zhang.

Pohjois-Atlantin Grand Banks Canadan vedenalainen tasanne on maailman suurin kasvualusta jättiläisaalloille. Se sijaitsee Islannin eteläpuolella ja Britanniasta länteen. WMO:n mukaan talviaikaan tuulen liikkeet ja ilmanpaine aiheuttavat voimakkaita trooppisia myrskyjä.

Lähteet: AFP