Kokoomuksen Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja: Kuopion valtuustoryhmien tuen perusteita ei ole ymmärretty oikein

Kokoomuksen piirin toiminnanjohtajan mukaan valtuutetut ovat osa kaupungin hallintoa ja tukea tarvitaan asioiden valmisteluun.

Kuopio
Kuopion kaupunginvaltuusto koolla
Sakari Partanen / Yle

Kokoomuksen Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Perki-Latvaniemi puolustaa Kuopion kaupunginvaltuuston päätöstä valtuustoryhmille myönnetystä toimintarahasta.

Jokaiselle valtuustoryhmälle voidaan myöntää ensi vuodesta lähtien tukea enintään 2 000 euroa vuodessa. Lisäksi jokaista valtuutettua kohden voidaan myöntää vielä 1 000 euroa lisää.

Ryhmien saama tuki on tarkoitettu niiden sisäiseen toimintaan sekä kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien edistämiseen. Valtuustoryhmän on tehtävä tuen käytöstä ja kustannuksista kirjallinen ennakkosuunnitelma. Tuki myönnetään toteutuneita laskuja vastaan.

Perki-Latvaniemen mukaan valtuustoryhmien tuki ei ole puoluetukea, vaikka se sellaiseksi usein mielletään. Hän muistuttaa, että valtuustoryhmien tuki on ollut kuntalaissa jo kymmenen vuoden ajan.

– Puolueiden maksettavaksi kuuluvat vaalit, ehdokasasettelu ja vaalien kulut. Sen jälkeen, kun valtuutetut ovat tulleet valituiksi, heidän toimintansa on osa kunnan hallintoa. Valtuustotyöhön liittyy asioiden poliittista valmistelua ja mitä parempaa se valmistelu on, sen perustellumpia päätöksiä valtuustossa voidaan tehdä, perustelee Perki-Latvaniemi.

Tämä johtaa Perki-Latvaniemen mukaan siihen, että Kuopiossa puolueiden kunnallisjärjestöt ovat tähän saakka käyttäneet omia rahojaan valtuustoryhmien toimintaan, eli käytännössä rahoittaneet kunnan hallintoa.

Valtuustoryhmien toiminnan taloudellinen tuki on käytössä muun muassa Helsingissä ja Tampereella.

Korjaus klo 16:21: Perki-Latvaniemi on piirin toiminnanjohtaja, ei puheenjohtaja kuten otsikossa ja ingressissä aluksi luki.