1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat peruu asekauppoja Saudi-Arabiaan – syynä Jemenin sota

Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut toistuvasti siviilikohteita Jemenin sisällissodassa. Yhdysvallat ei kuitenkaan keskeytä kaikkia asekauppojaan Saudi-Arabian kanssa.

Saudi-Arabia
Raunioita ja polkupyöräilevä poika
Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskut ovat aiheuttaneet tuhoa Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.YAHYA ARHAB/EPA

Yhdysvaltojen hallitus on estänyt tarkkuusaseiden toimittamisen Saudi-Arabiaan. Syyksi kerrotaan Saudi-Arabian johtaman liittouman aiheuttamat siviiliuhrit Jemenin sisällissodassa.

– Olemme tehneet selväksi, että Yhdysvaltojen sotilasyhteistyö ei ole avoin shekki, Yhdysvaltojen hallintovirkamies kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Virkamiehen mukaan Yhdysvallat on huolissaan liittouman ilmaiskujen kohteista. Yhdysvallat päätti harkita uudelleen aseapuaan Saudi-Arabialle sen jälkeen, kun ilmaiskut surmasivat lokakuussa 140 hääjuhlavierasta Jemenin pääkaupungissa Sanaassa.

Yhdysvallat keskeyttää ilmasta laukaistavien tarkkuusaseiden myynnin, mutta ei muita asekauppoja Saudi-Arabian kanssa. Päätöksen uskotaan silti kiristävän maiden välisiä suhteita.

Saudi-Arabian johtama liittouma on taistellut Jemenissä shiialaisia huthikapinallisia vastaan jo lähes kahden vuoden ajan. Sodassa on kuollut 10 000 ihmistä, ja Jemenissä on kärsitty ruokapulasta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan liittouma on iskenyt jatkuvasti siviilikohteisiin, kuten sairaaloihin ja toreille.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi