Koe uusi yle.fi

Talouskasvu on jo vahvalla pohjalla, mutta hallituksen työllisyystavoite karkaa

Pitkä taantuma jää Suomen Pankin mukaan taakse. Hallituskauden aikana työllisten määrä ei tästä huolimatta näytä nousevan hallituksen toivomassa tahdissa.

talouskasvu
Juha Kilponen
Suomen Pankin talousennusteen mukaan taloustaantuma on selätetty, mutta kasvu tulee olemaan pientä. Ennustepäällikkö Juha Kilponen arvioi myös Yhdysvaltain tulevan talouspolitiikan mahdollisia vaikutuksia Suomeen.

Suomen Pankin eilen tiistaina julkistaman ennusteen mukaan aurinko jo pilkottaa Suomen talouden risukasaan, mutta hallituksen tavoitteiden toteuttamiseen kasvu ei vielä riitä. Hallitus tavoittelee 72 prosentin työllisyysastetta, mutta ennusteen mukaan tavoitteesta jäädään selvästi.

Pankin ennustepäällikkö Juha Kilponen kertoo, että tavoitteen toteutuminen vaatisi vielä huomattavasti vahvempaa talouskasvua.

– Teimme kesäkuussa arvion siitä, kuinka nopeaa kasvun pitäisi olla että tähän työllisyystavoitteeseen päästäisiin. Näyttäisi siltä, että talouden pitäisi kasvaa yli 2 prosenttia vuodessa, Kilponen sanoo aamu-tv:ssä.

Näin pirteään kasvuun ei olla näillä näkymin pääsemässä. Pankin ennuste odottaa ensi vuodelle 1,3 prosentin kasvua. Vuosien 2018 ja 2019 aikana talouden oletetaan kasvavan 1,2 prosenttia.

Hyvästit taantumalle

Talouskasvu on siitä huolimatta nyt niin vakaalla pohjalla, että erittäin pitkälle taantumalle voidaan Suomen Pankin mukaan heittää hyvästit.

– Viimeisen vuoden aikana Suomen taloudesta on kuulunut pitkästä aikaa ihan hyvää. Kotitalouksien ja yritysten luottamus on lisääntynyt, tilanne työmarkkinoilla on parantunut ja teollisuustuotanto on lähtenyt pitkän alamäen jälkeen kasvuun, Kilponen sanoo.

Myös investoinnit ovat lisääntyneet. Niiden määrää nostaa varsinkin rakentamisen kiihtyminen.

– Erityisesti asuinrakentaminen on lisääntynyt. Se näkyy pääkaupunkiseudulla, jossa rakennetaan tällä hetkellä todella paljon.

Pitkäaikaistyöttömyys erittäin korkealla tasolla

Hyvistä uutisista huolimatta Suomen talouden vanhat ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään. Erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden nouseminen erittäin korkealle tasolle huolettaa Kilposta: tällä hetkellä jo kolmasosa kaikista työttömistä on ollut työtä vailla jo yli 12 kuukauden ajan.

Vanhojen huolien lisäksi epävarmaksi muuttunut maailma on tarjonnut myös tukun uusia. Isoja kysymysmerkkejä ovat Britannian lähtö EU:sta ja Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaneen arvaamattoman Donald Trumpin talouspolitiikka.

– Tällä hetkellä on hyvin vaikea arvioida sitä, mihin Yhdysvaltojen talouspolitiikka menee. Sen voi sanoa, että suunta tulee muuttumaan, Kilponen sanoo.

Mikäli maailmalla puhaltavat vapaakauppaa rajoittavat tuulet voimistuvat, heikentää se Suomen kaltaisten pienten avotalouksien talousnäkymiä.