1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aleppo

SPR: Aleppon evakuoinnin onnistuminen täysin epävarmaa

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtajan Kalle Löövin mukaan epäonnistuminen voi johtaa Syyrian sodan jatkumiseen ja uusiin ihmisuhreihin.

Aleppo
Maastopukuun pukeutunut henkilö ja siviilivaatteisii pukeutunut mies kantaa lasta.
Syyrian armeijan sotilas ja paikallinen siviili lapsensa kanssa Itä-Aleppossa tiistaina 13. joulukuuta.EPA

Viranomaiset ovat tuoneet Itä-Aleppoon busseja taistelijoiden ja siviilien evakuoimiseksi. Operaatio ei ole kuitenkaan vielä alkanut. Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi sanoo, että evakuoinnin onnistuminen on täysin epävarmaa.

– Jos sellaista luottamusta ei synny, että tämä evakuointioperaatio menee ilman tulituksia, niin silloin sieltä tuskin lähdetään liikkeelle. Se tarkoittaa sitä, että poltetun maan taktiikalla tapahtuva taistelu jatkuu niin, että ihmiset olisivat siellä keskellä. Tällä hetkellä on suunnaton epätietoisuus, mitä tulee tapahtumaan, Löövi sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Löövin mukaan evakuoinnin epäonnistuminen johtaisi tuhoamissodan jatkumiseen ja yhä uusiin ihmisuhreihin Aleppossa.

– Jos evakuointi ei onnistu ja tuhoamissotaa ei saada loppumaan, siellä tulee paljon uhreja. Joka tapauksessa sota ei ole ohi.

Mikäli evakuointi päästään aloittamaan, siviilit siirtyvät Länsi-Aleppossa vastaanottokeskuksiin, jotka ovat leirejä.

– Heille pyritään toimittamaan riittävästi apua. Sitä ei ole vielä koko määrälle. Idlibin alueelle jatkavista emme tiedä, sillä se on toisenlainen operaatio, Löövi sanoo.

Lue seuraavaksi