Paulin eturauhassyöpä löydettiin ajoissa – ”Tutkituttakaa miehet PSA-arvonne!”

Ei ollut virtsaamisvaikeuksia, ei tiputtelua, ei yöllistä vessassa juoksemista. Pauli Ylitalon eturauhassyövän ainoa tuntuva oire oli kivulias siemensyöksy.

eturauhassyöpä
Pauli Ylitalo tarkastelee trumpettia.
Syöpähoidot ovat takana ja arki ja elämä maistuvat. Pauli Ylitalo ei malta eläköityä, vaan pyörittää omaa soitinrakennuspajaa.Kalle Niskala / Yle

Kokkolalaisen Pauli Ylitalon eturauhassyöpä paljastui kohonneina PSA-arvoina 15 vuoden säännöllisen testaamisen jälkeen.

Mies hakeutui oireettomana ja terveenä ensimmäisen kerran reiluna viisikymppisenä lääkärin pakeille ja testiin, koska kaveripiirissä alkoi olla eturauhasvaivoja ja isällä eturauhassyöpä.

– Kävin kolmen vuoden välein testeissä. Kaikki oli hyvin, kunnes keväällä 2014 PSA-arvo oli melkein 9. Sitä seurattiin vuoden verran 3 kuukauden välein, kunnes lopulta päädyttiin ottamaan koepala, kertoo Ylitalo.

Syöpädiagnoosi tuntui karmealta ja päähän mahtui vain yksi ajatus: tässäkö tämä nyt sitten oli.

Ylitalolla oli myös onnea matkassa, sillä syöpä ei ollut aggressiivinen, eikä levinnyt muualle.

PSA-testi ei ole koko totuus

PSA eli prostataspesifinen antigeeni on eturauhassolujen tuottama valkuaisaine. Veressä oleva PSA on aina peräisin eturauhasesta, koska muiden kudosten solut eivät tuota samaa proteiinia. Normaalin PSA-arvon yläraja on iän mukaan 4–6,5 mikrog/l.

Ei ole olemassa 100 prosenttisen varmaa työkalua ja menetelmää, jolla voisimme heti sanoa miehelle, että koteloituneen syövän etenemisriski seuraavan 20 vuoden aikana on olematon.

Urologian erikoislääkäri Heikki Seikkula

Vaikka eturauhassyöpä on maassamme miesten yleisin syöpä, Suomessa ja muualla Euroopassa ei suositella PSA-seulontaa kaikille tietyn ikäisille miehille.

– Ongelmana on, että pelkkä PSA-testi ei kerro koko totuutta. Osa ärhäkkäästi etenevistä syövistä ei esimerkiksi välttämättä aina nosta PSA-arvoja. Saavutettavaa hyötyä ei ole vielä katsottu riittäväksi aloittaa joukkoseulontaa jokaiselle miehelle, sanoo urologian erikoislääkäri Heikki Seikkula.

Suuret joukkoseulonnat myös toisivat Seikkulan mukaan useita löydöksiä koteloituneista, ”rauhallisista” syöpäkasvaimista, jotka eivät välttämättä koskaan lähde pahenemaan ja leviämään. Silloin aggressiivinen hoitaminen heikentää elämänlaatua huomattavasti enemmän kuin koteloitunut kasvain.

– Mutta kun ei voi tietää, että syöpä pysyy sellaisena. Ei ole olemassa 100-prosenttisen varmaa työkalua ja menetelmää, jolla voisimme heti sanoa miehelle, että koteloituneen syövän etenemisriski seuraavan 20 vuoden aikana on olematon, ei siis ole syytä kiirehtiä hoitoon, sanoo Seikkula.

Nelikymppisenä testiin, jos lähisukulaisella on eturauhassyöpä

Kun Pauli Ylitalo sai kuulla sairastavansa eturauhassyöpää, päätyi hän pitkän pohdinnan jälkeen leikkaukseen. Taustalla oli pelko kokea sama kohtalo, joka hänen isällään oli. Hoitamattomaan, levinneeseen eturauhassyöpään kuolleen isän viimeiset elinvuodet olivat Ylitalon mukaan surkeaa seurattavaa.

– Päädyimme lääkärin kanssa aggressiiviseen leikkaukseen. Koko eturauhanen ja ympäröivää kudosta leikattiin pois. Ensin oli vaippatouhua ja jatkuva virtsan tiputtelu riesana, mutta tehokkaalla jumppaamisella siitäkin on selvinnyt, Ylitalo kertoo.

Pauli Ylitalo on tyytyväinen, että testautti oma-aloitteisesti PSA-arvonsa ja syöpä leikattiin. Elämänlaatu on parantunut, vaikka välillä takaraivossa häivähtää pelko kasvaimen uusimisesta.

– Tutkituttakaa miehet PSA-arvonne! Mieluummin testaukset kuin vain jäädä odottamaan, että sairastuu, Ylitalo kehottaa.

Vaikka virallisia joukkoseulontasuosituksia ei olekaan, myös urologian erikoislääkäri Heikki Seikkula on Ylitalon kanssa samoilla linjoilla.

– Jokaisen miehen, joka haluaa, pitäisi päästä PSA-testaukseen ja lääkärin juttusille. Lääkärin on kerrottava, mitä mahdolliset löydökset tuovat tullessaan. Leikkaus- ja sädehoito voivat esimerkiksi altistaa virtsaamis- ja erektio-ongelmille.

Seikkula myös muistuttaa, että PSA-arvoja kannattaa ehdottomasti testauttaa jo 40–45 iässä, jos lähisukulainen, isä tai veli, on sairastunut eturauhassyöpään. Myös kipu tai veri virtsaamisen yhteydessä ovat aina syy hakeutua lääkärin pakeille.