1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Taas uudistuksia joukkoliikenteeseen – edessä kalliita muutostöitä ennätysnopeasti

Kaupunkien joukkoliikenteeseen on jälleen tulossa iso muutos ja erittäin nopealla aikataululla. Pahimmillaan muutos tarkoittaa sitä, että vasta hankitut, kymmeniä miljoonia euroja maksaneet maksujärjestelmät vanhenevat ilman kalliita muutoksia.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Muutoksen taustalla on lausuntokierroksella oleva Liikennekaari-laki. Se vaatii, että uusissa joukkoliikenteen kilpailutuksissa lippu- ja maksujärjestelmän tulee olla sellainen, että matkustusoikeus voidaan tarkastaa netin kautta taustajärjestelmästä.

Se tietää järjestelmien ja laitteiden muuttamista tai vaihtamista, ja hintalappu on kymmeniä miljoonia. Uudistusten takaraja on jo kesällä 2018, mikäli eduskunta hyväksyy lain.

Vireillä oleva muutos on paitsi ennätysnopea myös laaja: se koskettaa noin 1,5 miljoonaa joukkoliikenteen kanta-asiakasta ja 77:ää kuntaa ja kaupunkia.

Lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Kankkusen mukaan muutos on tulossa odotettua aikaisemmin.

– Kun Liikennekaari tässä vahvistetaan, niin sinänsä tämä nähdään luonnolliseksi kehitykseksi, vain aikajänne on nopea – paljon nopeampi, mitä osattiin kuvitella.

Turku on edelläkävijä

Pahimmillaan muutos tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Jyväskylässä vasta käyttöön otetut Waltti-kortit vanhenevat lain voimaan tullessa – ilman mittavia investointeja.

Waltti-korttia käyttävien kaupunkien osalta taustajärjestelmän kustannuksiksi arvioidaan vähintään 15 miljoonaa euroa. Waltti-kortti on käytössä Jyväskylän lisäksi muun muassa Hämeenlinnassa, Joensuussa, Kajaanissa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Vaasassa ja Lappeenrannassa.

Liikennekaaren edellytykset täyttävä järjestelmä on tällä hetkellä käytössä ainoastaan Turussa.

Lain taustalla on halu helpottaa joukkoliikenteessä matkustamista ja erilaisten palvelujen yhdistämistä. Joukkoliikenteen järjestäjät pitävät tavoitetta hyvänä, mutta ovat huolissaan erittäin kireästä aikataulusta ja

Paikallisliikenneliiton ja joukkoliikennekaupunkien maksu- ja lippujärjestelmistä vastaavien toimijoiden tiedotteessa todetaan, että "kaupunkiseutujen teknologiamuutokset eivät takaa muutosta tai parannusta asiakkaiden kokemuksiin, sillä matkaketjujen toteutuminen edellyttää vielä markkinaehtoisten palvelujen osallistumista."