Siirtolaisten tulo Afrikasta Espanjaan kiihtynyt – kuusimetrinen aitakaan ei pysäytä

Edellisen kuukauden aikana yli 2 000 ihmstä on päässyt Espanjaan

Espanja
Iloisia ihmisiä seisoo vedessä olevalla isolla kivellä. Muutamat seisovat vedessä.
Joukko afrikkalaissiirtolaisia juhli huhtikuussa päästyään Marokosta Espanjan puolelle Ceutaan .Reduan / EPA

Marokon rannikolla Afrikassa sijaitseviin espanjalaiskaupunkeihin Ceutaan ja Melillaan on taas tehty useita siirtolaisten joukkorynnäköitä.

Ceutaan on päässyt hiljattain läpi yhteensä liki 700 rynnäköijää ja Melillaan parisataa – vaikka kaupunkeja ympäröivät yli kuusi metriä korkeat, kameravalvotut tupla-aidat piikkilankoineen.

Myös Espanjan merialueilta on äskettäin pelastettu sadoittain maahanpyrkijöitä kevyistä kumiveneistä.

Yli 400 läpi superaidasta

Ihmisiä kiipeämässä korkean aidan yli. Aidan vieressä on vartiokoppi ja alhaalla seisoo poliiseja.
Monet yrittävät päästä Marokosta Espanjan Ceutaan kiipeämällä kuusimetrisen aidan yli. Kuva joulukuun 9. päivältä, jolloin 250 ihmistä onnistui yrityksessä.Reduan / EPA

Ceuta ja Melilla ovat EU:n eteläisintä maarajaa Afrikan rannikolla. Niihin kohdistuu jatkuva luvattoman siirtolaisuuden paine lähinnä Saharan eteläpuolisista Afrikan maista Marokon kautta.

Siirtolaispaineen takia kaupungit on raskaasti aidattu, mutta aidoista on tultu usein yli isoilla joukkorynnäköillä. Parin hiljaisemman vuoden jälkeen rynnäköinti on tänä syksynä jälleen kiihtynyt.

Tuorein rynnäkkö Ceutaan oli viime perjantaina. Espanjan rajavartijoiden mukaan ainakin 800 miehen joukko yritti aamuvarhaisella tunkeutua aidasta läpi. Pitkälti yli 400 heistä onnistui siinä.

Voitonriemua kiljuen läpipäässeet kiittivät onneaan, huusivat vapautta ja suutelivat Ceutan maaperää.

Moni tulijoista ei hae turvapaikkaa

Saharan eteläpuolisen Afrikan maista tulevat eivät yleensä pyydä turvapaikkaa. Heitä ei silti palauteta väkisin, jos he pääsevät kiistattoman selvästi Espanjan alueelle.

Epäonnistuneiden kohtalo voi olla kova. He eivät Marokossa välttämättä saa apua vammoihinsa, joita syntyy tappelussa rajavartijoiden kanssa, aidan väkäsistä tai putoamisista.

Rynnäköissä on tullut kuolonuhreja. Helmikuussa 2014 kuoli 15 ihmistä yrittäessään kiertää aidan meren kautta. Sekä Espanjan että Marokon rajavartijoita syytettiin tapahtuneesta, mutta vastuukysymys jäi auki.

Kartassa Espanja ja Marokko
Yle Uutisgrafiikka

Vapaiksi ilman papereita

Rynnäköijät kertovat usein kokeneensa Marokossa julmuuksia. He asuvat Marokon puolella vuorilla metsäleireissä odottaen tilaisuutta päästä Ceutaan tai Melillaan.

Läpipääsy Espanjaan on kuin palkkio kärsimyksistä. Punainen risti tuo ruokaa, loukkaantuneet viedään hoitoon.

Tulijat majoitetaan vastaanottokeskukseen ja rekisteröidään sormenjälkien perusteella. Rekisteröinnin hoitavien poliisien mukaan henkilöpapereita ei ole juuri kenelläkään.

Ceutan vastaanottokeskuksessa on tilat 500:lle. Keskus on yleensäkin täynnä, mutta se ilmoittaa, että asukkaita on nyt yli 1 100. Monet heistä asuvat teltoissa.

Ihmisiä juhlii palmujen reunustamalla kadulla.
Kymmenet afrikkalaissiirtolaiset juhlivat lokakuussa Melillan tilapäisen vastaanottokeskuksen ulkopuolella sitä, että olivat onnistuneet pääsemään raja-aidan yli Espanjaan.P. Sanchez / EPA

Heitä kuljetetaan pienissä ryhmissä manner-Espanjaan, ja päästetään lopulta vapaiksi. Vain harvat voidaan palauttaa lähtömaihin.

Myös satoja veneellä tulijoita

Viime viikkoina Espanjan merivartijat ovat pelastaneet maan rannikoilla myös sadoittain kumiveneillä tulijoita. Hekin ovat useista Afrikan maista, kuten esimerkiksi Kamerunista, Nigeriasta, Malista, tai Guineasta.

Vain runsaan kuukauden sisällä afrikkalaisia paperittomia on tullut maahan hyvinkin pari tuhatta. Tahti on kiivas, sillä viime vuonna heitä tuli Espanjan sisäministeriön mukaan kaikkiaan noin 10 000.

Tulijamäärät ovat silti kaukana Italiaan ja Kreikkaan suuntautuvista muuttovirroista, jotka ovat satoja tuhansia.

Euro sieltä, toinen täältä

Manner-Espanjassa vapaaksi päästyään paperittomat siirtolaiset saavat vaatteet ja ruokaa avustuksina sekä ilmaisen perusterveydenhuollon.

He myyvät nenäliinapaketteja risteyksissä, palauttavat ostoskärryjä telineisiin markettien luona ja hankkivat euron sieltä ja toisen täältä. Työnsaanti paperittomana on nykyisin vaikeaa.

Jotkut ryhtyvät piraattitavaran katukauppaan, mutta se on vaarallista, sillä Espanjan sisäministeriö myös karkottaa maasta tuhansia joka vuosi. Säilöönottokeskukset ovat pahamaineisia.

Syyriasta on tullut Espanjaan yli 15 000 turvapaikanhakijaa – mutta Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulevista juuri kukaan ei hae pakolaisstatusta.

Eräs kamerunilainen mies sanoi äskettäin Yleisradiolle Ceutassa, että hän tietää kyllä turvapaikkamahdollisuudesta, mutta ei koe tarvitsevansa turvapaikkaa, vaan työtä ja toimeentuloa.

Kotiväki Kamerunissa odottaa, että hän voi joskus lähettää heille rahaa. Siksi hänen yhdessä satojen muiden kanssa oli pakko väkisin ylittää Ceutan kuusimetrinen, kaksinkertainen teräsaita, jonka piikkilanka repii ihon.