1. yle.fi
  2. Uutiset

Talouskasvu ja Trump-hype – viisi syytä miksi korkeammat korot palaavat Amerikkaan

Miksi Fed nostaa korkoa nyt toista kertaa kymmeneen vuoteen?

korko
Ihmisiä New Yorkin kaduilla.
New Yorkin pörssi on ennätysvireessä – eikä taida notkahtaa pienestä koronnoususta.Richard B. Levine / AOP

1. Yhdysvaltain keskuspankki eli Fed painoi korot nollille joulukuussa 2008 elvyttääkseen romahtaneita asuntomarkkinoita suuressa taantumassa. Yhdysvallat ei enää ole kriisin kourissa ja talous kestää korkeampien korkojen maksamista. Tavallaan koronnosto on osoitus, että Yhdysvaltain talous vahvistuu.

– Reaalitalous on hyvä ja inflaatio on nousemassa. Nämähä ovat ne tärkeimmät tekijät koronnostossa, tiivistää Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Sijoittajat pitävät käytännössä varmana, että Fed nostaa keskiviikkona 0,25 prosenttiyksikköä. Edellisestä nostopäätöksestä on jo vuosi, sitä edellisestä peräti yhdeksän.

2. Korkoa on pönkitettävä kun vielä ehtii – ennen kuin tulee uusi alamäki.

– Nyt korot ovat olleet niin matalat niin pitkään, että halutaan poistaa riskejä joita seuraa pitkään matalalla olevista koroista.

Pitkään matalan koron kauteen liittyy uuden laskukauden riski. Molemmat Fedin tuijottamat indikaattorit eli reaalitalous ja inflaatio ovat jo kauan olleet sillä mallilla, että korkoa olisi voinut hyvin nostaa. Fediä on pidätellyt laman pitkä varjo, joka viimeistään nyt näyttää kunnolla hälvenneen.

3. Osakejuhla jatkuu koronnoston jälkeenkin. Vanhastaanhan jo huhut koronnostosta ovat olleet myrkkyä pörssikursseille. Koronnosto tietää dollarin vahvistumista ja investointihalujen kaikkoamista. Nämä voivat syödä pörssifirman tulosta. Mutta tällä kertaa Trumpin verohelpotus- ja julkismenojen lisäämisen lupaukset ovat pitäneet pörssimielialaa ennätyksellisen korkealla. Valtaosa sijoittajista osaa odottaa koronnostoa, joten päätöksessä ei ole myöskään yllätysfaktoria.

– Fed on ollut hidastahtinen, kun se vuosi sitten on edelliskerran nostanut korkoa. Nyt Trumpin tuoma hypetys pitää yllä osakekursseja, vaikka tässä pieni nosto tehdäänkin, Nordean Kangasharju arvioi.

4. Kun öljyn hinta on nousemassa ja energiasektorin kriisi hälvenemässä, yrityslainojen korot tulevat alas, näkee Kangasharju.

– Siinä mielessä rahoitusolosuhteet helpottavat. Silloin voidaan helpommin myös nostaa korkoja.

Öljyn hinnan nousujohteisuus toki osaltaan pönkittää inflaatiota, joka lähestyy Fedin tavoitetasoa kahta prosenttia.

5. Korko nousee koska Trump voitti presidentinvaalit, mutta oli se odotettavissa vaikka voittaja olisi ollut Hillary Clinton. Clintonin voiton jälkimainingeissa koronnosto olisi ollut Fediltä ennakoitua, samaa demokraattipresidentin alla jatkuvaa kehitystä. Trumpin voiton jälkeen Fedin koronnosto näyttää eräänlaiselta keskuspankin itsenäisyyden osoitukselta. Kampanjoidessaan Trump uhitteli Fedin pääjohtaja Janet Yellenin potkuilla ja tuki koron matalana pitämistä.

– Nythän ei ole kovin paljon puhuttu Yellenin asemasta. Trump ei ole halunnutkaan siihen puuttua.

Lue seuraavaksi