Kirjailija Kirsi Kunnas huolissaan poikien lukutaidosta : "Isien pitäisi lukea pojilleen"

Kirsi Kunnas otti Ylen aamu-tv:ssä kantaa poikien lukutaitokeskusteluun: "Kulttuuri ei ole vain naisten ja äitien asia".

lukeminen
Kirsi Kunnas
Kirsi Kunnas Ylen aamu-tv:n vieraana.Yle

Jo jonkin aikaa varsinkin poikien lukuhalut ja lukutaito ovat olleet Suomessa rapistumaan päin. Ylen aamutelevisiossa vieraillut kirjailija Kirsi Kunnas kehottaa isiä lukemaan lapsilleen. Se voisi tarjota lapsille tuoreen roolimallin ja isien pitäisi olla siinä esimerkkinä.

– Kulttuuri ei ole vain naisien ja äitien asia, vaan isien pitäisi lukea sekä pojilleen että tyttärilleen. On suurenmoinen kokemus isillekin nähdä oman lapsensa oivaltavan ja saada lukemisesta myös yhteinen oivallus, Kunnas sanoo.

Tilastot kertovat hiipuvasta lukutaidosta

Nuorten lukuhaluista ja -taidoista on oltu huolissaan jo pitkään. Pisa-tulosten mukaan neljäsluokkalaisista tytöistä enää runsas kolmannes pitää lukemisesta paljon. Poikien suhteen tilannen on murheellisempi: vain 15 prosenttia pitää lukemisesta paljon. Suomalaisten kymmenvuotiaiden lukemismotivaatio on kansainvälisessä vertailussa toiseksi kehnoin.

Tilanne pahenee, kun ikää tulee lisää. Yläkouluiässä lukeminen jää monelta kokonaan. Tutkimusten mukaan viisitoistavuotiaista pojista viidennes on heikkoja lukijoita.

Katso Kirsi Kunnaksen haastattelu Yle Areenasta.