Hyppää sisältöön

Tulli tutkii: 5 ihmistä sai vakavia käsivammoja viallisesta ilotulitteesta – Tukes: ”Sormiakin irtosi”

Maahantuoja: “Ilotulitteen käyttöohjeessa lukee, että kuluttajan tulee tarkistaa tuote ennen käyttöä.”

Viisi ihmistä sai vakavia käsivammoja. Tulli tutkii nyt, ovatko vammoja aiheuttaneet ilotulitteet olleet määräysten mukaisia. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Tulli tutkii, ovatko viime uutenavuotena viidelle ihmiselle vakavia käsivammoja aiheuttaneet Jumbo-raketit olleet määräysten mukaisia.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes teki tapauksesta tutkintapyynnön.

– Sormiakin irtosi useammalta ihmiseltä, kertoo Tukesin ylitarkastaja Mikko Ojala.

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo, että epäillyt rikosnimikkeet ovat esitutkinnan alkuvaiheessa räjähderikos ja vaarallisten aineiden kuljetukseen liittyvät rikosnimikkeet.

Rikostutkinta aloitettiin Tullissa lokakuussa.

– Esitutkinta on hyvin alkuvaiheessa. Tällä hetkellä me selvitämme, ketä tähän liittyy, Hannu Sinkkonen kommentoi.

– Tutkimme, ovatko ilotulitteet olleet määräysten mukaisia maahantuonnin yhteydessä.

Raketit toi maahan suomalainen yritys. Yrityksen toimitusjohtajan mukaan kaikki ilotulitepaketit ovat olleet kunnossa siinä vaiheessa, kun ne ovat lähteneet maahantuojalta eteenpäin.

Toimitusjohtaja vastasi Ylen kysymyksiin sähköpostilla. Hänen mukaansa “vahinkoa aiheuttanut raketti on kuljetuksessa tai kuluttajan käsittelyssä rikkoutunut”.

Ilmoituksia alkoi tulla kuluttajilta

Tukesin ylitarkastaja Mikko Ojala kertoo, että viime uudenvuoden jälkeen Tukes sai kuluttajilta ilmoituksia viallisista Jumbo-raketeista.

Käyttäjien mukaan rakettilajitelmissa, eli usean raketin paketeissa, oli irrallinen pyöreä ilotulite, jonka osa käyttäjistä oli sytyttänyt kädessään.

– Kuluttajat olivat ajatelleet, että tämä on joku lisämateriaali, ekstratuote, ja sytyttäneen senkin, Ojala kertoo.

Kyseessä oli kuitenkin Jumbo-raketin efektipallo, joka oli irronnut, kun liimaus oli pettänyt.

Jumbo-raketteja oli viidessä rakettilajitelmassa. Ihmiset saivat vammoja Tähtirieha ja Napoleon -nimisissä lajitelmissa olleista Jumbo-raketeista.

Jumbo-raketteja oli myös näissä lajitelmissa: Uusi Hercules, Närhen munat ja Megalataus. Näissä lajitelmissa olleista raketeista Tukes ei ole saanut ilmoituksia vammoista.

Jos kuluttajilla on vielä Jumbo-raketteja kotona, niitä ei saa Tukesin mukaan ampua. Kuluttajan tulee palauttaa tuotteet myyjälle.

Esimerkiksi näissä Jumbo-raketeissa oli Tukesin mukaan virheitä. Viime uudenvuoden aikaan ostettuja Jumbo-nimisiä raketteja ei saa käyttää. Kuva: Tukes

Maahantuojan mukaan laatua on valvottu

Raketit maahantuoneen yrityksen toimitusjohtaja kirjoittaa Ylelle sähköpostilla, että rakettien laatua on valvottu Suomen lakien ja säännösten mukaisesti, ja niitä on testattu myös Suomessa.

Jokaisen maahantuodun ilotulite-erän laadunvalvonta on aina maahantuojan vastuulla.

– Maahantuoja tekee paljon laajemmat testaukset, ja vastaa laadunvalvonnasta. Virheen olisi pitänyt näkyä siinä varmastikin, kommentoi Tukesin ylitarkastaja Ojala.

Tukes tutki viime keväänä maahantuojan varastossa olleet 4230 myymättä jäänyttä Jumbo-rakettia, joista rikki oli yhteensä 341. Kahdeksassa prosentissa tutkituista raketeista oli siis virhe.

Maahantuoja: “Kuluttajan tulee tarkistaa tuote”

Maahantuojan toimitusjohtajan mukaan jälleenmyyjien pitäisi luovuttaa kuluttajalle vain ehjiä ilotulitteita.

Hän korostaa, että “ilotulitteen käyttöohjeessa lukee, että kuluttajan tulee tarkistaa tuote ennen käyttöä ja että viallista ilotulitetta ei saa käyttää” ja “henkilövahingot ovat tapahtuneet, kun kuluttaja on sytyttänyt ilotulitteen osan vastoin ilotulitteen käyttöohjeita”.

Nyt myynnissä olevien tuotteiden käyttöohjeita on hänen mukaansa laajennettu.

Toimitusjohtaja kertoo myös, että “vakuutusyhtiömme on tietojemme mukaan korvannut kaikki tapahtuneet vahingot”. Hän pahoittelee tapahtunutta.

Tukes: “Ilotulite on aina räjähde”

Ylitarkastaja Mikko Ojala muistuttaa, että jos kuluttaja huomaa, että ilotulitepakkauksessa on irrallinen osa, jota ei mainita käyttöohjeessa, tai ilotulite vaikuttaa muuten vialliselta, se kannattaa aina palauttaa myyjälle.

– Ilotulite on aina räjähde, ja se voi olla vaarallinen. Tuotteissa voi olla virheellisiä eriä tai vikoja, Ojala muistuttaa.

Tukes päätti huhtikuussa kieltää Jumbo-rakettien myynnin, ja markkinoilla olevat tuotteet piti vetää pois markkinoilta sekä hävittää heinäkuun loppuun mennessä. Raketteja ei ole vielä hävitetty, ja niiden niiden hävittämiseen on pyydetty lisäaikaa.

Raketit maahantuoneen firman toimitusjohtajan mukaan raketit on tarkoitus hävittää “heti kun siihen tulee tilaisuus ja hävittämisen edellytykset ovat olemassa”.

Tukes myös perui raketin hyväksynnän yleiseen kauppaan, jonka se oli itse antanut aiemmin.

Tukesin Mikko Ojala muistuttaa, että ilotulitteita ei saisi koskaan sytyttää kädessä.

Alaikäiset eivät saa käyttää niitä ollenkaan. Suojalasit ovat lain mukaan pakolliset, ja turvaetäisyys täytyy aina muistaa.

Näin ilotulitteita nyt testataan

  • Tukes ei hyväksy enää ilotulitteita ennakkoon, mutta Tukesin ennakkoon hyväksymiä tuotteita on vielä markkinoilla 4.7.2017 asti. Jos maahantuoja tuo maahan ennakkoon hyväksyttyjä ilotulitteita, hänen pitää valvoa jokaisen ilotulite-erän laatua, jotta viallisia ilotulitteita ei pääse myyntiin.
  • Suurin osa raketeista tehdään käsityönä Kiinassa. Myös testit ja laadunvalvonta tehdään nyt valmistusmaassa niin kuin EU-direktiivi edellyttää.
  • Ilotulitteita testataan testauslaitoksissa. Jos ilotulite täyttää vaatimukset, valmistaja antaa sille CE-merkin, eli tuote hyväksytään EU-alueella myytäväksi. CE-merkintää ei anna siis viranomainen, vaan valmistaja.
  • Maahantuojan tehtävä on valvoa CE-tunnuksen saaneet ilotulitteet silmämääräisesti, ja huolehtia siitä, että tuotteet on testattu vaatimusten mukaisesti valmistusmaassa.
  • Viranomainen eli Tukes testaa ilotulitteita pistokokeilla, kun ne on tuotu maahan. Suomessa Tukes ottaa maahantuoduista ilotulitekonteista muutamia ilotulitteita, ja testaa niitä. Valvonta painottuu niihin tuotteisiin, joissa riskit ovat suurimpia.
.
.