Pekka Perän puolustus Talvivaara-käräjillä: Epäonnistuminen ennustamisessa ei voi olla rikos

Talvivaaran Kaivosyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perän mukaan tiedottamisesta on ollut vastuussa yhtiön hallitus, joka toimi sääntöjen mukaisesti. Syyttäjän mielestä Perä antoi yhtiön tilanteesta liian positiivisen kuvan.

Pekka Perä
Pekka Perä
Syyttäjä vaatii Talvivaaran Kaivosyhtiön toimitusjohtajalle Pekka Perälle vankeutta arvopaperimarkkinoita koskevista tiedottamisrikoksista.Jarno Kuusinen / AOP

Toimitusjohtaja Pekka Perä kiistää Helsingin käräjäoikeudessa kaikki häntä vastaan nostetut syytteet Talvivaaran kaivosyhtiön tiedottamisrikoksista ja vaatii niiden hylkäämistä.

Perän mukaan Talvivaara-konsernin emoyhtiön hallitus on vastannut pörssiyhtiön tiedottamisesta, ja se on tehnyt sen oikein ja oikea-aikaisesti.

– Talvivaaran hallitus on päättänyt pörssitiedottamisesta ja tehnyt sen ammattimaisesti ja hyvin huolellisesti ja kaikkia sääntöjä ja määräyksiä noudattaen, sanoi Perän asianajaja Petteri Sotamaa.

Perä korostaa, että hän ei ole päättänyt yhdestäkään tiedotteesta, vaan niistä on aina päättänyt hallitus yhdessä ja yksimielisesti. Perä on ollut yksi hallituksen jäsenistä. Perä katsoo, että hallituksen kokoonpano on ollut poikkeuksellisen asiantunteva.

Puolustus: Oikeudenkäynti jälkiviisastelua

Talvivaaran kaivoksen tuotannosta tehdyt arviot ovat puolustuksen mukaan perustuneet parhaaseen saatavilla olleeseen tietoon, ja hallituksella on aina ollut samat ajantasaiset tiedot kuin toimitusjohtajalla. Osa hallituksen jäsenistä ollut yhtiöstä täysin riippumattomia.

Oikeudenkäynti on puhdasta jälkiviisastelua, eikä syytteessä ole mitään perää.

Petteri Sotamaa

Sotamaa ihmetteli oikeudessa sitä, että merkittävä osa hallituksen jäsenistä on jätetty kuulematta esitutkinnassa, vaikka nimenomaan hallitus on vastuussa tiedottamisesta.

– Tämä oikeudenkäynti on puhdasta jälkiviisastelua, eikä syytteessä ole mitään perää, sanoi Sotamaa.

Perän mukaan epäonnistuminen tulevaisuuden ja markkinanäkymien ennustamisessa ei voi olla rikos.

Syyttäjä: Perä antanut "väritetyn kuvan"

Kihlakunnansyyttäjä Hannu Joonan mukaan Talvivaaran Kaivosyhtiön epäillyn tiedottamisrikoksen syytteen lähtökohta on se, että Talvivaaran antamat tulosennusteet ovat olleet liian korkeita ja ylioptimistisia. Toimitusjohtajan katsauksissa linja oli syyttäjän mukaan sama.

– Toimitusjohtajan katsauksissa on annettu toiminnasta liian positiivinen, väritetty kuva.

Ennusteiden antamisen jälkeen niitä alaspäin päivittävät tuotantopäivitykset on syyttäjän mukaan myös annattu liian myöhään.

Rangaistusvaatimukset tarkennetaan myöhemmin

Toimitusjohtaja Pekka Perälle ja yhtiön talous- ja rahoitusjohtajalle syyttäjä vaatii lähtökohtaisesti vankeutta, mutta vaadittavan vankeusrangaistuksen ankaruus selviää vasta myöhemmin. Entiselle toimitusjohtajalle, Harri Natuselle syyttäjä vaatii tuntuvaa sakkorangaistusta.

Toimitusjohtajan katsauksissa on annettu toiminnasta liian positiivinen, väritetty kuva.

Hannu Joona

– Rangaistusvaatimukset tarkennetaan oikeudenkäynnin yhteydessä ja vielä tarkemmin sitten oikeudenkäynnin lopussa.

Joonan mukaan syyttäjän todistelu perustuu faktoihin yhtiön tuotannosta, tuotannon olosuhteisiin ja siihen, miten tietojen perusteella on toimittu.

Syytteet arvopaperimarkkinoita koskevista tiedottamisrikoksista luettiin Talvivaaran kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perälle, entiselle toimitusjohtajalle Harri Natuselle ja yhtiön entiselle talous- ja rahoitusjohtajalle Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Juttua täydennetty Pekka Perän asianajajan, Petteri Sotamaan kommenteilla klo 12.55.