Posti: Junasta löytynyt posti oli varastettu postinkantajalta – Posti erittäin huolissaan kirjelaatikkomurroista

Postin mukaan töölöläistalon postit oli viety postikärryistä sillä aikaa, kun postinkantaja oli rapussa jakamassa posteja. Myös kirjelaatikkomurrot ovat kaksinkertaistuneet tänä vuonna.

rikokset
Postikärryt Töölössä 23.3.2016.
Postikärryt Töölössä. Varpu Helpinen / Yle

Viime viikolla junasta löytyneet postit oli varastettu postinjakajalta, Posti tiedottaa.

Postin mukaan kyseessä ei ollut työntekijöiden huolimattomuus, vaan lähetykset oli varastettu postinjakajan lukitusta kärrystä Töölössä.

– Näyttää siltä, että ne on varastattu postinjakovaiheessa, sanoo Postin turvallisuus- ja riskienhallintajohtaja Markku Rajamäki.

Eli kyseessä on oletus, että postit on varastettu. Poliisi tutkii vielä Postin tapausta.

Postinkantaja on jättänyt kärryt kadulle siksi aikaa, kun hän jakanut postit rappuun.

– Töölöstä kun puhutaan, niin se on kerrostaloaluetta, niin hän on varmaankin ollut siellä rapussa käymässä ja lukittu jakelukärry on ollut ulkona portaan vieressä.

Vaikka postinkantajan pitää lukita kärryt aina, kun hän ei ole niitä vartioimassa, lukkojen murtaminen on Rajamäen mukaan mahdollista.

– Kärryt on aina lukossa.

– Kärryjen lukitseminen on parasta mitä voi tehdä. Mutta kuten on kirjelaatikoidenkin kohdalla, niin jos joku haluaa sinne väellä tai voimalla työkaluja käyttäen murtautua, niin kyllä se on valitettavasti on mahdolista.

Rajamäen mukana postikärryjä ei voi ottaa rappukäytävään sisällä, koska se hidastaisi postinjakelua.

– Se hidastaisi todella paljon prosessia. Aika usein siinä jouduttaisiin avaamaan tuplaovet, koska kärryt ovat niin isoja, etteivät ne mahtuisi ovenpuoliskosta sisälle. Myös portaat hidastaisivat kärryjen siirtelyä. Käytännön syistä kärryjen sisälle vieminen on aika mahdotonta.

Kirjelaatikkomurtoja hälyttävän paljon tänä vuonna

Postin mukaan kirjelaatikkomurrot ovat kaksinkertaistunut tänä vuonna. Posti kertoo tehneensä tänä vuonna yli sata tutkintapyyntöä poliisille kirjelaatikoihin kohdistuneesta rikoksesta.

– Määrä on hälyyttävä. Olen erittäin huolissani siitä, se on tuplaantunut. Esimerkiksi vuonna 2015 meillä oli kirjelaatikoihin kohdistuneita murtoja 28 kappaletta ja vahingontekoja oli 20. Eli 48 yhteensä. Tällä hetkelllä rikosilmoituksia on tehty jo 110 ja vuosi ei ole edes lopussa, Rajamäki ihmettelee.

– Esimerkiksi Hämeenlinnassa oli tämän viikon maanantain ja tiistain tyhjennyskierroksen välillä oli kymmeneen kirjelaatikkoon murtauduttu. Ne tapahtuvat ryppäinä aika usein. Aiemmin on ollut myös Lounais-Suomessa samantyyppistä epidemiaa liikkeellä.

Usein varkaudet jäävät selvittämättä, jos silminnäkijöitä ei ole, mutta Rajamäki keksii ainakin kolme syytä, miksi posteja pöllitään – ilkivallan lisäksi.

– Yksi perinteinen syy on se, että lähetysten joukosta toivotaan löytyvän joko rahaa tai joitan muuta rahanarvoista.

Eli jalokiviä ja rahaa ei kannata lähettää tavallisessa kirjeessä.

– Toinen uudempi asia on se, että lähetyksistä haetaan identiteettitietoja, joita voidaan käyttää vaikkapa tilauspetoksessa käyttää hyväksi.

– Näiden lisäksi poliisiin mukaan varkaat ovat hakeneet postien joukosta yritysten lähettämiä laskuja. Posteja on avattu, laskuja on skannattu ja niihin on vaihdettu saajan tilinumero. Sitten laskuja on printattu uudestaan ja laitettu ikään kuin uudelleen laskuna menemään. Tällaisissa tapauksissa ainoa muuttunut tieto on saajan tilinumero. Jonkun verran tällaisia laskuja saaneet yritykset ovat maksaneet rikollisten tileille.

Postinippuja maassa.
Helsingin Lauttasaaressa lokakuussa löytyi satojen asiakkaiden postit kadun varrelta.Pirkko Hiort af Ornäs

Posti aikoo siirtää kirjelaatikoita siirtää syrjäkujilta valaistuille paikoille tai kauppojen auloihin 

Miten postin kautta uskaltaa ylipäätään mitään lähettää, jos postit voivat päätyä rikollisille?

– Meidän prosessiimme liittyy paikkoja, joissa riskit ovat suuremmat, kuten nämä kirjelaatikot, Rajamäki myöntää.

– Juuri tästä syystä meillä on tiettyjä tuotteita, jotka ovat nimenomaan tarkoitettu arvokkaamman sisällön lähettämiseen. Postivakuutettu kirje on esimerkiksi tällainen. Sitä ei jätetä koskaan kirjelaatikoon, vaan se jätetään postin myymälään tai myyntipisteeseen. Se kulkee erillisessä, turvatummassa prosessissa kuin vaikkapa tavallinen, ykkös- tai kakkosluokan kirje.

Rajamäen "vahva viesti" kuluttajille on, että jos postissa on "arvokkaampaa sisältöä, niin käytettäisiin sille suunniteltua tuotetta, niin ne menevät varmemmin ja turvallisemmin perille".

Eikö asiakkaiden pitäisi pystyä luottamaan siihen, että myös tavallisella kirjepostimerkillä varustetettujen kirjeiden viestintäsalaisuus olisi taattu, vaikka kyseessä ei olisi mitään rahallisesti arvokasta?

– Totta kai. Rikollinen, joka anastaa lähetyksen, niin siinä tapahtuu anastusrikos. Kun hän avaa suljetun kuoren, vaikka olisi vain löytänyt sen jostain, niin siinähän täyttyy myös viestintäsalaisuuden loukkaus.

Posti aikoo nyt parantaa kirjelaatikoiden turvallisuutta. Lukkoja on jo muutettu ja Posti aikoo siirtää laatikoita hämäriltä kujilta vilkkaamiin liikennöityihin paikkoihin ja esimerkiksi kauppojen auloihin.

– Kirjelaatikoita on yli 6 000 ollut Suomessa. Me aiomme vähentää laatikoita ja siirtää ja keskittää niitä paikoille, joissa on luonnollista valvontaa enemmän, kuten kauppojen läheisyyteen, paremman valaistuksen piiriin sekä paikkohin, joissa ihmisiä kulkee vuorokauden ajasta riippumatta todennäköisimmin kuin jossakin syrjemmällä.

Postinjakajien rikostaustoja ei voida tutkia

Posti käyttää yhä enemmän vuokratyöntekijöitä ja alihankkijoita. Ulkopuolista työvoimaa Postissa on viime vuonna käytetty keskimäärin seitsemän prosenttia.

Tosin esimerkiksi jouluruuhkan ja sairausaaltojen aikana postinjakeluun ostetaan SOL Henkilöstöpalveuiden kautta enemmän vuokratyövoimaa. Postista ei pystytä kertomaan tarkkoja lukuja siitä kuinka paljon vuokratyövoimaa postinjakelussa käytetään.

Postin omat jakajat ovatammattiliiton mukaan olleet huolissaan siitä, onko vuokratyöntekijöiden työmoraali ja ammattitaito tarpeeksi korkealla ja että väliaikaisten työntekijöiden käyttäminen voi aiheuttaa huolimattomuutta postin käsittelyssä ja sitä kautta turvallisuusriskin.

Oletteko te kiinnittäneet tähän asiaan huomiota?

– Kyllä. Me tiedostamme riskin ja teemme tässä asiassa voitavamme lähtien sen meitä palvelevan yrityksen kanssa tehtävästä sopimuksesta. Siinä määritellään nämä asiat tarkkaan, toteaa Rajamäki.

– Meillä on perehdytys myös vuokratyöntekijöille ja alihankkijoiden työntekijöille, jotka meidän brändin alla töitään tekee. Kyllä he saavat samanlaisen lähtökoulutuksen kuin Postin omat työntekijätkin. Esimerkiksi kirjesalaisuuden ei pitäisi kenellekään jäädä perehdytyksen jälkeen epäselväksi mitä se tarkoittaa.

Rikostaustoja postinajakajaksi ryhtyvältä ei voida tutkia.

– Turvallisuusselvityslaki ei mahdollista sitä. Jos se olisi mahdollista, niin totta kai me tekisimme voitavamme tässäkin suhteessa. Rekrytointiin liittyy toki muitakin kontrollitoimenpiteitä, kuten annettujen tietojen varmistaminen eli sen pitävätkö työntekijän antamat tiedot esimerkiksi aiemmista työpaikoistaan, koulutuksestaan ja suosittelijoista paikkansa, toteaa Rajamäki.