Muikunmädistä tulee pula – hinta nousee yli sataseen kilolta

Pari vuotta sitten muikunmätiä oli tarjolla niin paljon, että sitä oli jäämässä kalastajilla käsiin. Kokenut kalastaja epäilee, ettei tänä vuonna herkkua riitä kaikkien halukkaiden joulupöytiin huippuhinnasta huolimatta.

muikku
Muikumätiä siivilässä.
Petri Vironen / Yle

Suomen Sisävesiammattikalastajien liiton toiminnanjohtaja Juha Piilolan mukaan kalastajien viesti ympäri maata toistaa samaa: muikunmätiä on saatu kehnosti.

– Pellon Unarinjärvessä ja Kuusamon järvissä pyynti epäonnistui, samoin Saimaalla. Oulunjärvessä muikku on niin pienikokoista, ettei siellä mätiä kerätty, hän kertaa kalastajien kokemuksia.

Piilolan mukaan isot toimijat ovat viestittäneet, ettei kaikkia tilauksia ole saatu kasaan, ja varastotkin alkavat olla tyhjiä. Se tietää mätipulaa niin kalatiskeihin kuin joulupöytiin.

– Jos mätiä haluaa ehdottomasti ja sitä jossain kaupassa näkee, kannattaa ostaa heti. Ensi viikolla sitä ei välttämättä enää ole.

Ylitarjonnasta pulaan

Huono mätivuosi tietää huippuhintaa sille vähälle, mitä myynnissä on.

– Rasiakauppaahan se on jouluna, mutta varmaan se siellä sadan euron paremmalla puolella tulee ainakin Etelä-Suomessa olemaan, kuka sitä saa myyntiin. Näyttää siltä, että mätiä on kaupoissa pantattu joulumyyntiin, kun on ollut tiedossa, että pulaa tulee, kuhmoislainen kalastaja Jorma Kääpä sanoo.

Kokeneen kalastajan mukaan "luonto nyt tasaa".

– Pari vuotta sitten oli muikunmädistä ylitarjontaa, eikä oikein tiennyt, mihin sitä saa kaupaksi, mutta olisi reilusti menekkiä.

"Ei yksiselitteistä syytä"

Piilolan mukaan huonoon mätivuoteen on useita syitä. Osassa järvistä keväällä syntynyt vuosiluokka on "häirinnyt" kalastusta.

– Ne on haluttu jättää seuraavaan vuoteen kasvamaan, eikä pyytää pieninä. Monin paikoin muikku on painunut syvänteisiin troolien ja nuottien saamattomiin.

Jossain taas muikkukanta on ollut heikko. Myös sääolosuhteet ovat koetelleet.

Piilolan mukaan muikunpyynti on hyvin herkkä laji, eikä mätivuoden huonouteen ole yksiselitteistä syytä.

– Syksyllä muikku menee syvälle viileään veteen kypsyttelemään mätiä. Jossain vaiheessa yötä se pyörähtää pinnassa, mutta voi olla, että silloin kalastajat ovat liikkeellä väärään aikaan tai väärässä paikassa.

Kokonaisuutena tulevaisuus on muikun osalta Piilolan mielestä silti valoisa: läpi Suomen näyttää uusi vuosiluokka kasvavan.

Talvikalastus ei vielä koko maassa käynnissä

Haukea, kuhaa ja ahventa on mäti helpompaa löytää kalatiskeistä. Piilolan mukaan Keski-Suomesta alkaen jäätä alkaa olla noin 20 senttiä, mikä mahdollistaa verkkokalastuksen.

Itsekin hän on verkkokalastusta jo valmistelemassa, sillä "osa asiakkaista haluaa ehdottomasti kotimaista kalaa joulupöytään".

– Jos pakkaskeli jatkuu, eikä lunta tule, alkuvuodesta pääsee jo nuottakaluston kanssa liikkeelle.

Kuhmoisten korkeudella Kääpä epäilee kelien tuovan kunnon kalastukseen tauon.

– Pääkalastusalueet isoilla selillä ovat sulana, joutuu jonkun viikon odottelemaan ennen kuin sinne pääsee. Avovesikamppeet on kerätty pois ja vasta lahtialueella voi vähän talvikalastusta aloitella.