Lentämällä jouluksi kotiin? Käsimatkatavarassa saa kuljettaa kinkun mutta ei rahkaa

Yhä useammin lennoilla ei ole lounasta tai välipalaa. Siksi lentomatkustajien eväät joutuvatkin syyniin entistä useammin.

ruoat
Paistettu joulukinkku
Lentokoneessa käsimatkatavaroihin voi ottaa mukaan joulukinkun.Juha Silander / Yle

KajaaniJos matkustat vaikkapa Suomen sisällä viettämään joulua ja tahdot joululaatikot mukaan, kannattaa huomioida jo pakatessa, että laitat tuotteet matkaamaan oikeassa paikassa onnistuneen joulun takaamiseksi. Käsimatkatavaroissa ei kaikkia elintarvikkeita saa kuljettaa.

Finavia opastaa (siirryt toiseen palveluun) joulumatkaajia verkkosivuillaan, missä neuvotaan laittamaan joululaatikot, täytekakut, rahkatuotteet, sinapit, voit ja tuorejuustot sekä glögit ja muut juotavat ruumaan menevään laukkuun.

Sen sijaan jopa joulukinkun saa viedä turvatarkastuksen läpi käsimatkatavarana, kunhan se mahtuu matkustamoon sopivaan laukkuun. Myös jouluherkkuja voi kuljettaa koneen matkustamossa, jos ruumaan menevää laukkua ei ole. Finavian mukaan muun muassa joulutortut, piparit ja konvehdit saa ottaa mukaan koneeseen käsimatkatavarana.

Rahka ei pääse turvatarkastuksesta läpi

Useilla lennoilla ruokaa ei enää tarjoilla tai se maksaa erikseen. Kajaanin lentoasemalta kerrotaankin, että omien eväiden tuominen koneeseen on yleistynyt ilmiön myötä. Mutta millaiset eväät lentokoneeseen saa ottaa, ja mitkä ruuat jäävät turvatarkastuksen roskakoriin?

Perusperiaatteet ovat selvät. Kaikki yli 100 millilitran pakkauksessa olevat nesteet ovat kiellettyjä. Sen jälkeen periaatteet eivät olekaan enää niin selviä. Lentokentällä nesteeksi saatetaan nimittäin laskea esimerkiksi täytekakku. Lentomatkustajille löytyy kuitenkin yksi selvä ohjenuora.

– Nesteeksi lasketaan kaikki, mikä voidaan niin sanotusti levittää, sanoo Kajaanin lentoaseman palveluneuvoja Marja Pörhö.

Kiinteät eväät eli muun muassa leipä, banaani, piirakat ja mandariinit menevät hyvin läpi käsimatkatavaroiden turvatarkastuksesta. Sen sijaan rahkat, vanukkaat ja suurissa pakkauksissa olevat juomat kannattaa jättää suosiolla kotiin, muuten ne päätyvät hävitettäväksi lentoaseman turvatarkastuksessa.

Ruisleipä, jonka päällä salaattia, kurkkua ja tomaattia.
Voileivän voi viedä lentokoneeseen sisälle.Hanne Kinnunen / Yle

Kun nesteitä vie turvatarkastuksen läpi, pakkauskoon raja on 100 millilitraa. Raja koskee myös soseita, vanukkaita ja muita nesteiksi laskettavia aineita. Lisäksi kaikki elintarvikkeet ja kosmetiikkaan liittyvät nesteet tulee laittaa litran pussiin.

Pörhö kertoo, että moni koettaa tuoda esimerkiksi rahkaa käsimatkatavaroissa koneeseen. Se ei kuitenkaan kannata, sillä rahka lasketaan nesteeksi, jolloin sitä ei turvatarkastuksen läpi päästetä.

– Luottoeväs koneeseen on voileipä, sanoo Pörhö.

Mukaan saa ottaa niin kotona tehdyn leivän kuin valmiin kolmioleivänkin. Myös hedelmät, karjalanpiirakat tai esimerkiksi keksit läpäisevät turvatarkastuksen.

Säädökset samat kaikissa EU-maissa

Finavian Kajaanin lentoaseman aluejohtaja Veli-Pekka Pitkänen kertoo, että säännöt käsimatkatavaroista tulevat EU:n lainsäädännöstä, joka koskee kaikkia EU-maita. Kohdemaalla ei ole väliä, sillä samat säännökset koskevat kaikkia maasta riippumatta.

Esimerkiksi kaikki pakasteet, yli 100 millilitran purkeissa olevat hedelmä- liha- ja kalasäilykkeet ja juomat tulee laittaa ruumaan menevään laukkuun. Käsimatkatavaroihin otettavat tuotteet voi tarkastaa ennen matkaa Finavian sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Nesteeksi lasketaan kaikki, mikä voidaan niin sanotusti levittää.

Marja Pörhö

Eri maiden välillä eroja voi olla kuitenkin siinä, mitä tuotteita maahan saa tuoda ruumassa. On myös maakohtaisia säännöksiä siitä, mitä maasta saa viedä pois. Rajoitteet kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä tai paluuta kotiin.

Matkustamoon viestävien nesteiden rajoitteissa on poikkeuksia esimerkiksi vauvanruoan ja reseptilääkkeiden osalta. Reseptilääkkeet saa ottaa käsimatkatavaraan, jos ne ovat alkuperäisissä pakkauksissa henkilön nimellä merkittyinä. Ulkomaille matkustaessa on hyvä selvittää kohdemaan säännöt.

Myös vauvan kanssa matkustava saa ottaa vauvanruokaa ja rintamaidonkorviketta rajan ylittävissä pakkauksissa lennolle, jos mukana on alle kaksi vuotias lapsi. Esimerkiksi yksin matkustava parikymppinen sen sijaan ei saa vauvan sosetta evääksi lennolle, jos pakkauskoko ylittää desilitran.