Valosuunnittelija kaupunkien jouluvaloista: Eteenpäin menty paljon

Helsingin, Turun ja Rovaniemen jouluilmeet saavat kiitosta.

jouluvalot
Rovaniemen jouluilme Lorin aukiolta katsottuna.
Rovaniemen keskustan joulukatu ja jouluvalot.

Monien kaupunkien jouluvalaistus on aiempaa näyttävämpää ja valoja on enemmän kuin ennen, sanoo valosuunnittelija Jukka Laukkanen. Laukkanen tutustui Ylen pyynnöstä eri kaupunkien jouluvaloista otettuihin kuviin.

Laukkanen sanoo arvioineensa kaupunkien jouluvaloja viimeksi vuosia sitten.

– Eteenpäin on menty paljon ja ledien myötä mahdollisuudet ovat kasvaneet. Asukkaat vaativat julkisia ulkotiloja viihtyisämmiksi ja kaupungit haluavat parantaa imagoaan.

Led-valojen yleistyminen on pudottanut niiden hintoja reippaasti. Tarjontaa valaisimista on aiempaa enemmän eivätkä ledit kuluta niin paljon sähköä kuin aiemmin käytetyt valot.

Suurimmilla kaupungeilla on luonnollisesti yleensä enemmän rahaa käytettävissä jouluvaloihin kuin pienemmillä paikkakunnilla. Laukkanen muistuttaa, että myös matkailun merkitys kaupungille vaikuttaa siihen, kuinka paljon valaistukseen satsataan.

– Helsinki, Turku ja Rovaniemi ovat mielestäni parhaiten onnistuneet ja myös Vaasassa oli kiva kokonaisuus valokuvien perusteella, Laukkanen sanoo.

– Rovaniemellä on panostettu varsinkin tänä vuonna kävelykadun ja Lordin aukion jouluilmeeseen ja valaistukseen hienosti.

Lapin pääkaupunki on tänä vuonna hankkinut valokaton kävelykadun päälle.

Pienetkin loistavat

Valosuunnittelija ei halua nimetä kaupunkeja, jotka eivät ole onnistuneet jouluilmeen luomisessa.

– Kaikista kaupungeista löytyy varmasti onnistuneita yksityiskohtia ja pienempiä, tyylikkäästi valaistuja kohteita.

Valoloistetta löytyy myös pienemmistä kaupungeista ja kunnista eri puolilta Suomea.

– Pienempien kaupunkien ja kuntien kannattaa keskittää valot pienelle alueelle. Jos valot levitetään laajalle alueelle, näyttävyys kärsii, Laukkanen sanoo.

Suurimmat kaupungit käyttävät valosuunnittelijoita vakituisesti. Esimerkiksi Rovaniemen kokoisen kaupungin pääkadun valojen suunnittelu maksaa noin 5000–10 000 euroa, riippuen suunnittelijasta ja toimistosta, Laukkanen arvioi. Tämän lisäksi on vielä maksettava valaisimet ja niiden asennus.

Jukka Laukkanen on tällä hetkellä Kajaanin kaupunginteatterin valosuunnittelija. Hän on vieraillut aiemmin eri teattereissa valosuunnittelijana ja lavastajana. Lisäksi hän on on opiskellut arkkitehtonista valaistussuunnittelua ja hänellä on oma valosuunnittelua tekevä toimisto.

Kerroimme keskivikkona, kuinka paljon eri kaupungit ovat käyttäneet rahaa jouluvaloihin tänä vuonna. Jouluvalobudjetit vaihtelivat tuhannesta eurosta 150 000 euroon.

Jouluvaloja Mannerheimintiellä Helsingissä
Jouluvaloja Mannerheimintiellä Helsingissä.Antti Kolppo / Yle
Jouluvalot Turun Yliopistonkadulla
Näin loistaa Turun Yliopistonkatu.Paula Koskinen / Yle
Vaasan jouluvalot
Valoloistoa Vaasasta.Jarkko Heikkinen / Yle