Kansanedustaja valmis maksamaan venäläisille susien kaatamisesta – ministeriö: tapporahat tarpeettomia

Perussuomalaisten Pentti Oinonen kannattaa tapporahan maksamista venäläisille sudenmetsästäjille.

susi
Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen.
Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen.Esa Huuhko / Yle

Yle kertoi marraskuussa, että joukko rajaseudun suomalaismetsästäjiä maksaa venäläisille, jotta he ampuisivat susia rajan pinnassa Venäjän puolella.

Susiin kyllästyneet rajaseudun asukkaat pulittavat palkkionmetsästäjälle 50 euroa yhdestä suden hännästä.

Kansanedustaja Pentti Oinonen (ps.) pitää suomalaismetsästäjien ideaa hyvänä.

– Olen ehdottomasti mukana talkoissa ja valmis maksamaan tapporahaa sata euroa kahdesta sudesta. Jos valtiovalta ei hoida susipolitiikkaa kuntoon, maalaisjärki on otettava käyttöön, Oinonen linjaa.

"Ei tässä kukaan ole susia sukupuuttoon tappamassa."

Pentti Oinonen

Kommentillaan Oinonen viittaa maa- ja metsätalousministeriön asetukseen, jossa esitetään vuotuista 40 suden kaatokiintiötä poronhoitoalueen ulkopuolelle metsästysvuosille 2016–2018.

– Ei tässä kukaan ole susia sukupuuttoon tappamassa. Olisin tyytyväinen 80 suden kiintiöön, Oinonen kertoo.

Suomalaismetsästäjien aikomus maksaa tapporahaa Venäjällä ammutuista susista on poikinut vilkasta keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Toiminnan laillisuudesta on myös jätetty tutkintapyyntö oikeuskanslerille.

"Samasta laumasta tehdään useita havaintoja"

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi harmittelee rajaseudun metsästäjien yhteistyötä venäläisten kanssa.

– Tiedämme, että yksi susilauma voi kulkea laajalla, noin 900 neliökilometrin alueella. Tämän perusteella on oletettavaa, että samasta laumasta tehdään useita havaintoja ja lopulta syntyy mielikuva, jossa susia on enemmän kuin oikeasti, Niemi sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö antanee asetuksen suden kannanhoidollisesta metsästyksestä ensi viikolla. Lisäksi ministeriö suunnittelee, että vahinkoperusteisten ja kiintiöön perustuvien pyyntilupien lisäksi susia voitaisiin kaataa myös sosiaalisten syiden vuoksi.