Miesten yleisimmän syövän leikkaushoito Suomessa huippuluokkaa: "Elämä on nyt normaalia miehen elämää"

Eturauhassyövän 3D-leikkaushoito on levinnyt moniin keskussairaaloihin. Menetelmän avulla potilaan hoitojaksot sairaalassa lyhentyvät ja toipuminen on nopeampaa.

eturauhassyöpä
etrauhasleikkaus 3D-tekniikalla Seinäjoen keskussairaalassa
Seinäjoella 3D-leikkauksia on tehty kolme vuotta. Tämä oli sadas leikkaus.Anna Wikman / Yle

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja vuosittain löydetään noin 5000 uutta tapausta. Diagnoosi on shokki monelle miehelle.

– Kyllä täytyy sanoa , että se oli isku, aikamoinen isku, kuvaa nimettömänä pohjalaismies omaa kokemustaan.

Löydökset runsastuvat miesten iän myötä 50 vuodesta eteenpäin. Potilaiden keski-ikä on 69 vuoden tietämillä.

Potilaiden kannalta hyvä uutinen on se, että 3D-leikkaustekniikka on tullut moniin keskussairaaloihin ja sillä saadaan hyviä tuloksia.

– Me näemme leikkauksen aikana paremmin kohteen ja se merkitsee vähäistä verenvuotoa. Tässä vältytään myös pitkiltä avohaavoilta ja siksi potilaat toipuvat nopeasti, kertoo urologian erikoislääkäri Mika Raitanen Seinäjoen keskussairaalasta.

Potilaat voidaan kotiuttaa sairaalasta parin päivän sisällä. Sairaalassaoloaika lyhenee jopa viisi vuorokautta. Lisäksi potilaan verenvuoto on puoli litraa pienempää 3D-leikkauksessa kuin perinteisessä avoleikkauksessa. Myös kipulääkitys jää vähäiseksi.

3D-lasien avulla tarkkuutta

Kirurgi käyttää leikkauksessa 3D-laseja ja katsoo tekemistään kuvanäytön kautta. Yliopistosairaaloissa käytetään lisäksi robottia, jota lääkäri ohjaa leikkauksessa. Isojen haavojen sijaan potilaan vatsaan tehdään viisi pientä reikää, joiden kautta leikkaus toteutetaan.

Tällä hetkellä yli 80 prosenttia eturauhasleikkauksista tehdään jo 3D-tekniikalla, arvioi Mika Raitanen. Mm. Seinäjoella on tehty yli sata ja Kokkolassa viisikymmentä eturauhasen 3D-leikkausta. Eturauhasen poisto on kertahoito.

– Tämä on potilaalle ainutkertainen hoito ja sen jälkeen ei muita hoitoja tarvita. Eturauhassyövän ennuste on myös hyvä. Potilaista, joilla tauti nyt todetaan, on yli 90 prosenttia elossa viiden vuoden kuluttua, vakuuttaa urologi Mika Raitanen.

Toisaalta eturauhassyöpä on kavala tauti. Sen oireita ei yleensä havaita etukäteen ja leikkauksenkin jälkeen se voi uusia keskimäärin joka kolmannella potilaalla.

Erektio meni – elämä jatkuu

Eturauhassyöpää hoidetaan leikkausten lisäksi sädehoidolla ja hormonihoidoilla. Hyvänlaatuinen löydös voi jäädä myös hoitamattomana tarkkailuun.

Hoitoihin liittyy myös sivuvaikutuksia. Urologi Mika Raitasen mukaan myös pelkkä tarkkailu aiheuttaa potilaalle paineita. Selvät vaikutukset ovat säde-, hormoni- ja leikkaushoidoilla.

– Valitettavasti kaikilla on sivuvaikutukset. Ne eroavat hiukan toisistaan, mutta leikkaukseen liittyy erektion heikkeneminen ja virtsan pidätyksen vaikeudet. Mutta noin vuoden kuluttua leikkauksesta yli 90 prosentilla virtsanpidätyskyky on palautunut hyväksi, kertoo potilasaineistonsa pohjalta Mika Raitanen.

– Elämä on nyt normaalia miehen elämää. Tietysti se on selvää, että lapsia en enää saa, mutta lapset on jo tehtynä. Muuten vietän normaalia miehen eloa, sanoo leikkauksen läpikäynyt pohjalaismies.

Suku on pahin

Eturauhassyöpä on elintaso- ja elintapasairaus. Tupakka, rasvainen ruoka ja ylipaino ovat pahasta. Tupakointi lisää erityisesti kuolleisuutta tautiin. Suuri riski liittyy myös perintötekijöihin,

– Se kaikista yleisin selittävä tekijä tautiin on suku. Jos yhdellä läheisellä tiedetään olevan eturauhassyöpä, miehen riski sairastua on kaksinkertainen normaaliin verrattuna. Mutta jos kahdella läheisellä, isällä ja veljellä on eturauhassyöpä niin riski sairastua on yli viisinkertainen, sanoo urologian erikoislääkäri Mika Raitanen.

Hänen mukaansa silloin on varsinkin viisikymppisen tai vanhemman miehen miehen syytä hankkiutua PSA-mittaukseen. Niitä tehdään jokaisessa terveyskeskuksessa. Mittaus antaa tietoa, jonka pohjalta voidaan päättää jatkotutkimuksista.