Rock rikkoo edelleen rajoja – lähialueyhteistyö poiki keikkakiertueen Vienaan

Kuusamolaisnuorten rock-yhtye lähtee kiertueelle Vienan Karjalaan ensi keväällä.

nuorisotyö
Rocktober -leirin osallistujia Kuusamon Oivangin leirikeskuksessa.
Ensio Karjalainen / Yle

Musiikki ei tunne rajoja. Ja musiikki yhdistää. Näin on vakuuteltu Kuusamossa, missä lopetellaan pian vuoden jatkunutta musiikillista lähialueyhteistyötä suomalaisten ja venäjänkarjalaisten nuorten kesken.

– Yhteistyö on toiminut yllättävänkin hyvin. Kun töitä tehdään musiikin keinoin, niin kyllä siinä nopeasti oppii toisensa tuntemaan, sanoo musiikkiryhmää vetävä kuusamolaisnuori Tuomas Jaakkonen.

– Minusta tämä on aivan suurenmoista. Iltaisin puhumme kaikenlaisista asioista suomalaisten kanssa. On mukava nähdä uusia ihmisiä saada uusia ystäviä, sanoo puolestaan sortavalalainen Sasha Gorina.

Suomessa ja maailmassa rajoja on viime aikoina pikemminkin vahvistettu, kuin rikottu.

Jussi Tervonen

Rockin monta kieltä -lähialueyhteistyössä ovat musiikin voimin rajoja rikkoneet Venäjän Karjalan sortavalalaiset, oululaiset ja kuusamolaiset nuoret. Yhteistyön yhtenä tavoitteena on luoda verkosto, joka antaisi nuorille mahdollisuuden järjestää itse pienimuotoisia esiintymisiä Suomessa ja Karjalan tasavallassa.

Kuusamosta onkin lähdössä ensi kevättalvella rock-ryhmä kiertueelle Venäjän Karjalaan. Suuntana ovat lavat Louhen alueelta aina Sortavalaan saakka.

– Kovasti aletaan treenata omia biisejä ja kasataan vähän isompaa ryhmää reissua varten, Tuomas Jaakkonen hykertelee.

Laajaa yhteistyötä pitkin Suomea

Musiikkia ja myös tanssia nuoret ovat harjoitelleet yhteistyössä Rocktober II -teeman varjossa viime päivät Kuusamon Oivangin leirikeskuksessa.

Lähialueyhteistyötä ovat olleet rakentamassa Kuusamon nuorisopalvelujen ja Oivangin nuoriso- ja luontomatkailukeskuksen lisäksi muun muassa Oulun kasvatus- ja sivistystoimi yhdessä Laanilan ja Pateniemen yläkoulujen kanssa. Mukana projektissa ovat olleet lisäksi Kuopion kaupunki, Hyvärilän matkailu- ja nuorisokeskus Nurmeksesta sekä Kuusamon lukio.

– Suomessa ja maailmassa rajoja on viime aikoina pikemminkin vahvistettu, kuin rikottu. Tällaiset yhteistyötavat kulttuurin avulla ovat omiaan madaltamaan ja poistamaan turhia ennakkoluuloja.

– Musiikilla ei ole kieltä, taiteella ei ole kieltä, muistuttaa leirin yksi ohjaajista, oululainen opettaja Jussi Tervonen.