1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhoista sotilasmaastoista tulee omakotitalojen pihoja – katujen nimissä jääkäreitä

Yli sata vuotta sitten rakennettu varuskunta-alue muuttuu asuntomessujen alustaksi Kouvolassa.

Kouvola
Asuntomessualue Korialla
Juha Korhonen / Yle

Kouvolan asuntomessualue alkaa hahmottua. Kaupunki on syksyn kuluessa hyväksynyt Korian Pioneeripuiston rakentamiseen liittyvät suunnitelmat. Esimerkiksi tonttien koot ja hinnat ja katusuunnitelma ovat nyt selvillä ja rakennussuunnitelmia ohjaava kaava lainvoimainen.

Rakentamaan tonteilla päästäneen jo vajaan vuoden kuluttua, ensi marraskuussa.

Projektipäällikkö Sanna Kauppi Kouvolan kaupungilta kertoo, että nyt on aloitettu tonttien haun ja markkinoinin valmistelu. Talven aikana asuntomessujen järjestämisessä otetaan lisää askeleita.

– Helmikuun loppupuolella järjestämme tonteista ja rakentamisesta kiinnostuneille tontti-illan. Noin viikko sen jälkeen eli maaliskuun alussa alkaa puoli vuotta kestävä tonttien haku. Markkinointikampanjan alkuun päästäneen vuoden vaihteen jälkeen.

Pientalotontteja toukokuun loppuun mennessä hakeneet saavat päätöksen kesäkuussa ja loput syyskuussa. Halvimmillaan tontin voi saada kahdeksan euron neliöhinnalla. Kalleimpien hinta on 30 euroa neliöltä.

Tontteja tulee haettavaksi 35 kappaletta, niiden koot vaihtelevat 840 ja 1600 neliön välillä.

Sotilashistoria näkyy messualueen katujen nimissä

Ennen asuntomessuja Pioneeripuiston alueella Korialla rakennettiin erityisen voimakkaasti jo yli sata vuotta sitten kun varuskunta-alueen rakennustyöt alkoivat vuonna 1911.

Tavoitteena on Kouvolan hienoin asuinalue.

Sanna Kauppi

Pioneeripuiston uusien katujen nimissä vilahteleekin Korian varuskunta- ja pioneerimenneisyys. Alfredinkujan ja Iivarinkujan nimeämisen taustalta löytyvät jääkäriluutnantti Alfred Sandberg ja jääkärieversti Iivari Kauranen. Molemmat sotilaat vaikuttivat Korialla muun muassa talvisodan aikana.

Jo aiemmin alueelle on tehty pioneeriupseeri ja jääkärikenraali Väinö Vainion mukaan nimetty tie.

Pioneerien koulutuspaikkana Koria oli useiden vuosikymmenien ajan. Armeija jätti alueen taakseen vuonna 1994.

Keväällä alkaa tapahtua

Kouvolan asuntomessujen alueella alkaa tapahtua talven jälkeen jo ensi keväänä. Yksi ensimmäisistä töistä on Talliojan ylittävän, vuosikymmeniä sotilaskäytössä olleen Tallisillan palauttaminen paikoilleen.

Silta on jo osittain kunnostettu ja se on tarkoitus saada takaisin paikoilleen kesäkuun alussa pidettäviin erämessuihin mennessä. Messualueen kunnallistekniikan rakentaminen alkaa myös keväällä.

– Tavoitteena on, että Pioneeripuistosta tulee Kouvolan hienoin asuinalue. Kymijoen läheisyys, alueen puistomaisuus ja entisen varuskunnan alueen historia antavat täyden syyn tavoitteeseen, sanoo projektipäällikkö Sanna Kauppi.

Kouvolan asuntomessut Korialla järjestetään perinteiseen asuntomessuaikaan heinä-elokuussa 2019. Ennen Kouvolaa asuntomesssut pidetään ensi kesänä Mikkelissä ja 2018 Porissa.

Lue seuraavaksi