Hyppää sisältöön

Pakolaisten kuntapaikkoja jää käyttämättä Lapissa - kukaan ei halunnut jäädä Kolariin

Lapin kuntien myöntämistä vajaasta 300 kuntapaikasta noin sata on yhä käyttämättä. Syynä ovat vastaanottokeskusten lakkautukset sekä myönteisten turvapaikkapäätösten oletettua pienempi osuus.

Kemijärven vastaanottokeskuksessa noin 250 turvapaikanhakijaa odottaa yhä turvapaikkapäätöstä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Lapin länsirajan tuntumaan Kolariin perustettiin vastaanottokeskus pikavauhtia vuosi sitten. Kolarin kunta päätti myöntää 20 kuntapaikkaa niille vastaanottokeskuksen asukkaille, jotka saavat oleskeluluvan.

– Tässä on kuitenkin käynyt niin, että kukaan oleskeluluvan saaneista ei ole ollut halukas jäämään, joten näyttäisi siltä että kuntapaikat jäävät täyttämättä. Muutamien kanssa selviteltiin asuntotilannetta, mutta he päättivät lopulta lähteä muualle, kertoo Kolarin kunnanjohtaja Antti Määttä.

Kun vastaanottokeskus marraskuun alussa suljettiin, useimmat vielä odottivat päätöstä. Jotkut muualle siirretyistä saattavat vielä haluta takaisin Kolariin, mikäli saavat oleskeluluvan, sanoo maahanmuuttopäällikkö Anne-Mari Suopajärvi Lapin ELY-keskuksesta.

– Kyllä kuntapaikkoja joka tapauksessa jää käyttämättä, mutta loistavaa on, että meillä on tarjota paikka kaikille, jotka Lapissa saavat oleskeluluvan.

Kolmasosa jättää Lapin oleskeluluvan saatuaan

Työ- ja elinkeinoministeriön lukujen pohjalta näyttäisi, että oleskeluluvan saaneista Lapin turvapaikanhakijoista noin 60 - 70 prosenttia on jäänyt Lappiin.

– Kemissä ja Rovaniemellä kuntapaikat ovat täyttyneet aikoja sitten, Suopajärvi vertaa.

Sen sijaan Tervolassa on käyttämättä 12 paikkaa.

– Siinä vaiheessa kun Tervola teki päätöksen kuntapaikoista, niin melkein saman tien tuli vastaanottokeskuksen lakkautuspäätös. Tervolassa on nyt sama tilanne kuin Kolarissa eli ehkä jotkut haluavat palata muualta sinne, jos saavat oleskeluluvan.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti pari viikkoa sitten, että kuntapaikkoja tarvitaan lisää. Tarve keskittyy pääkaupunkiseudulle ja etelän isoihin kaupunkeihin. Lapin osalta TEM tavoitteli alun perin noin 900 kuntapaikkaa. Kunnat myönsivät siitä kolmasosan, mikä sekin näyttää riittävän.

Suopajärven mukaan ministeriössä laskelmat tehtiin sen perusteella, että noin 35 prosenttia turvapaikanhakijoista saa myönteisen päätöksen, kun myönteisten päätösten osuus tällä hetkellä on noin viidennes.

– Meillä on kuntapaikkoja ensi vuodeksi tiedossa jo 390, iloitsee Suopajärvi. Viisi uutta Lapin kuntaa on luvannut ottaa kiintiöpakolaisia suoraan pakolaisleireiltä.

.
.