"Jos kotona tilanne joulunpyhinä kärjistyy" – valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää juhlapyhinäkin

Joulunpyhien ajaksi on tarjolla kriisikeskusteluapua puhelimitse ja tarvittaessa kasvotusten. Yösijaa vaativa turvapaikka löytyy Lapista Rovaniemellä.

kriisipuhelimet
Kriisikeskus Turvapoiju Kemissä
Turvapoijun tilat ovat vuoden ajan löytyneet Kemistä Kaivokatu vitosesta.Kati Siponmaa / Yle

Suomen mielenterveysseuran kriisikeskusverkostoon kuuluva Kemin Turvapoiju palvelee Meri-Lapissa Ylitorniolla asti. Turvapoijun tilat sijaitsevat nykyisellään Kemin Kaivokadulla ja sieltä saa joulun välipäivinäkin keskusteluapua vaikeissa elämäntilanteissa. Yösijaa Turvapoiju ei ole viime vuosina enää voinut tarjota.

– Lokakuun alusta 2015 loppui Kemissä turva-asuminen. Nykyisin valtion rahoittamat turvakotipalvelut saadaan Lapin ensi- ja turvakodissa Rovaniemellä tai Oulun ensi- ja turvakodissa, sanoo Turvapoijun toiminnanjohtaja Kaisa Lauri.

Tänne voi tulla ihan kasvotustenkin keskustelemaan asioista.

Kaisa Lauri

Laurin mukaan Meri-Lapista ohjataan Ouluun tai Rovaniemelle tarpeen mukaan. Lapin ainoassa turvakodissa odotetaan rauhallista joulua.

Rovaniemellä sijaitseva seitsemän perheen turvakoti täyttyy yleensä loma-aikojen jälkeen kuten tammikuun alussa ja alkusyksystä.

– Jos kotona tilanne joulunpyhinä kärjistyy niin, että on väkivallan uhka, niin silloin voi soittaa hätänumeroon 112. Siellä arvioidaan, onko se sosiaalipäivystys vai poliisi, joka ottaa tilanteen hoitaakseen.

Jos tilanne ei vaadi poliisia tai sosiaalipäivystystä, mutta on muuten vain ahdistava, niin Lauri muistuttaa valtakunnallisen kriisipuhelimen päivystävän juhlapyhinäkin.

– Joulunpyhien jälkeen me olemme välipäivinä myös avoinna ja tänne voi tulla ihan kasvotustenkin keskustelemaan asioista. Ilman ajanvarausta voi tulla virka-aikaan pistäytymään.