1. yle.fi
  2. Uutiset

MM-kisat näkyvät Lahden peruskoulujen opetuksessa: "Ollaan päätetty ottaa kaikki ilo irti"

Peruskoulun uusi opetussuunnitelma tuo ensi vuoden hiihdon maailmanmestaruuskilpailut mukaan lahtelaiskoulujen oppimiseen.

opetussuunnitelmat
Kolme tyttö tanssii
Kisakoreografia on tanssijoiden omaa käsialaaHeikki Kiseleff / Yle

Renkomäen koulun tanssiryhmän esitys MM-hiihtojen koululaistapahtumaan on jo lähes valmis. Alakoulun tytöistä koostuva ryhmä on harjoitellut syksyn ajan kerran viikossa. Lahtelaisräppäri Brädin Kotona-kappaleeseen tehty tanssi esitetään Lahden torilla yhdessä artistin kanssa.

Tanssiryhmän jäsen Sohvi Mattila kertoo, että tanssijat ovat itse suunnitelleet koreografian.

– Aika kauan siinä meni ja oli vaikeaa, mutta sitten se onnistui, ryhmässä tanssiva Lumianna Laitila sanoo.

Renkomäen koulu oppii elämyksellisesti

Renkomäen koulun tanssiryhmän esityksen valmistelussa toteutuu peruskoulun syksyllä käyttöön otetun uuden opetussuunnitelman ajatus oppimisen elämyksellisyydestä. Lahdessa uuteen opetussuunnitelmaan ja sen monialaisuuteen tartuttiin konkreettisesti.

Ensi vuoden MM-kisat ovat monella tavalla mukana koulun opetuksessa. Eri koulujen oppilaista koottu kestävän kehityksen ryhmä on tästä yksi esimerkki. Ryhmäläiset olivat mukana jo esikisoissa.

– Kyselimme ihmisiltä, mikä on heidän vanhin säilynyt ja kestävin tavaransa, mukana ollut Kariston koulun oppilas Taavi Backman kertoo.

– Suurimmalla osalla oli vanhoja villasukkia ja sormuksia, joita he olivat saaneet lahjaksi. Opettelimme kysymään kysymyksiä myös englanniksi, kestävän kehityksen ryhmän Oona Eklund sanoo.

Kisat mukana opetuksessa

Kariston alakoulussa kisat näkyvät opetuksessa monipuolisesti.

– Meillä on liikuntaa ja tanssia, omat MM-kisat ja mäkihypyn kilpailusihteeri on kutsuttu pitämään mäkihyppypajaa. Oppilaat keksivät keittiön kanssa ruualle MM-kisoihin liittyviä nimiä. Matematiikassa voimme vaikka laskea mäkihypyn pisteitä ja ottaa tuuli- ja lavakompensaatiot mukaan tai vertailla hiihtäjien aikoja, Kariston koulun rehtori Tiina Marttinen kertoo.

Lahden peruskouluissa käsitellään tunneilla kaikki kilpailuissa mukana olevat maat. Kouluissa askarrellaan kisojen osanottajamaiden lippuja.

– Me ollaan päätetty ottaa kaikki ilo irti. Kisoista poimitaan ihan kaikki, yhteistyö, tiedot ja taidot. Vain taivas on rajana, Marttinen sanoo.

Koululaisten ohjelmaa latujen varteen

Koululaisia nähdään myös kisapaikoilla. MM-hiihtojen ohjelmapäällikkö Marjo Leppä sanoo, että koulut ovat mukana laajalla skaalalla.

– Peruskoulut näkyvät sekä katukuvassa että kisapaikoilla. Kouluilta tulee latujen varsille laulu- ja tanssipartioita. Esimerkiksi kun menee kisa-alueelle ja odottaa hiihdon alkua metsäkatsomossa, niin yhtäkkiä paikalle voi tulla lapsia laulamaan, Leppä kertoo.

Lue seuraavaksi