Uusi suojatievalaistus kokeiluun Paraisilla – noin puolet kuolemantapauksista sattuu pimeällä

Poliisi kirjasi Varsinais-Suomessa vuonna 2015 noin 60 jalankulkijaonnettomuutta. Onnettomuuksien todellinen määrä on arvioiden mukaan kolme kertaa suurempi.

Suojatieonnettomuudet
Paraisten uusi suojatie, missä lisävaloa jalankulkijalle.
Paula Koskinen / Yle

Uutta led-valoihin perustuvaa suojatievalaistusta kokeillaan Paraisilla. Sen toivotaan lisäävän jalankulkijoiden turvallisuutta.

Valaistusta kokeillaan Paraisilla Saaristotien ja Kalkkitien kiertoliittymässä sekä Saaristotien, Ali-Kirjalantien ja Lielahdentien risteyksessä. Kokeilu kestää vuoden 2018 loppuun asti.

Varsinais-Suomen alueella tuli poliisin tietoon viime vuonna noin 60 jalankulkijaonnettomuutta. Arvioiden mukaan tämä on kuitenkin vain noin kolmannes todellisesta määrästä.

Jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet sattuu pimeään tai hämärään vuodenaikaan

Tapio Heiskanen

Liikenneturvan yhteyspäällikön Tapio Heiskasen mukaan tällaista suojatievalaistusta ei ole Varsinais-Suomessa aikaisemmin ollut.

– Järjestelmässä on kaksi vaihtoehtoa. Joko tutkalla toimiva, joka havaitsee ohikulkijan, tai sitten painonapilla toimiva laitteisto.

Uusi tekniikka tulee vähentämään onnettomuuksien määrää

Paraisten kokeiluun on valittu painettavalla napilla toimiva laitteisto, jotta suojatievalaistus syttyy varmasti vain tarvittaessa.

Tapio Heiskanen odottaa innolla, millaisia tuloksia Paraisten uusi led-valaistus saa aikaan. Kokeiluvaiheessa kerätään muun muassa tienkäyttäjien kokemuksia valojen toiminnasta.

Heiskanen uskoo, että uudenlainen valaistustekniikka voi tehdä suojateistä entistä turvallisempia.

– Jos laitteisto on toimiva ja niiden määrä lähtee kasvuun, niin se tulee ilman muuta vähentämään suojatieonnettomuuksia.

– Tällä hetkellä kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista lähes puolet sattuu pimeään tai hämärään vuodenaikaan, Tapio Heiskanen toteaa.