Vihreät: Perhevapaat tasajakoon ja joustoa tukien käyttöön

Vihreät esittävät 5+5+5 -mallia, jossa äidille ja isälle kiintiöidään viisi kuukautta ja loput viisi kuukautta vanhemmat jakavat keskenään.

perhevapaa
Lapsi isänsä sylissä.
Yle

Vihreät ovat siirtäneet aiemman vanhempainvapaan tavoitteensa 6+6+6 hamaan tulevaisuuteen, koska se maksaisi liikaa.

Tänään torstaina julkistetussa perhepolitiikkapaketissa esitetään viiden kuukauden jaksoja äidille ja isälle ja kolmatta jaksoa jaettavaksi. Vihreiden mukaan tähän riittäisivät rahat nykyisessäkin taloudellisessa tilanteessa.

Vanhempainrahajakson jälkeen maksettava kotihoidontuki korvattaisiin hoitorahalla. Sen suuruus olisi 843 euroa kuukaudessa vuoden ajan. Jos kotihoitoa haluaisi jatkaa kaksi vuotta, kuukausittaisen korvauksen määrä puolittuisi nykyiselle tasolleen, 419 euroa kuukaudessa.

Lisää joustoja ja valintaa 

Vihreät haluavat vanhempain- ja hoitorahaan lisää joustoja. Etuuksia voisi nostaa pienemmissä erissä, lyhyempiä pätkinä tai osapäiväisesti. Vanhempainrahaa voisi paloitella, kunnes lapsi on kolmevuotias ja hoitorahaa seitsemänvuotiaaksi asti.

Vihreiden tavoitteena on pidentää yksinhuoltajaäitien vanhempainvapaata 54 arkipäivällä, jotta he saisivat yhtä pitkän vapaan kuin kahden vanhemman perheet.

Jos lapsi asuu vuoroviikkoina vanhempiensa luona, hänellä pitäisi voida olla kaksi kotiosoitetta ja kotikuntaa.

Sateenkaariperheissä vihreät jakaisivat perhevapaat perheen kaikkien vanhempien kesken.

Perhevapaa ja vanhempainpäiväraha kuuluu vihreiden mielestä myös adoptiovanhemman avopuolisolle.