Etiikkapäällikkö Ylen luotettavuudesta: Kohu on saanut suuren yleisön ihmettelemään

Riitta Pihlajamäki korostaa, että Ylen journalistisen linjan perustana ovat riippumattomuus ja luotettavuus.

Yle
Riitta Pihlajamäki
Riitta PihlajamäkiSeppo Sarkkinen / Yle

Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Riitta Pihlajamäki arvioi, että Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan ympärillä vellova kohu on voinut vaikuttaa kansalaisten Yleä kohtaan tuntemaan luottamukseen. Yle on perinteisesti sijoittunut erinomaisesti tiedotusvälineiden luotettavuutta arvioivissa kyselyissä.

– Uskon, että suuri yleisö vähän ihmettelee, mistä tässä kaikessa on kysymys, ja uskon siihen, että meidän täytyy yhtiönä käydä tämä tapaus erittäin tarkkaan läpi – läpivalaista omat toimintatapamme ja korjata se, mitä korjattavaa on, koska varmasti tässä on tapahtunut erilaisia kömmähdyksiä matkan varrella, Pihlajamäki sanoo.

Yleä on syytetty muun muassa poliitikkojen liian varovaisesta tai kritiikittömästä kohtelusta.

– En usko tähän väitteeseen. Yleisradion perustehtävä on tehdä luotettavaa ja riippumatonta journalismia, ja sen journalismin laatuun kuuluu myös se, että sen ei tarvitse miellyttää – ei varsinkaan vallanpitäjiä – ja tämä on se linja, jota me journalismissamme noudatamme, Pihlajamäki perustelee.

"Näkemyseroja siitä, millä keinoin lopputulosta tehdään"

Ylen riippumattomuudesta käyty keskustelu otti uusia kierroksia tänään keskiviikkona, kun ajankohtais- ja featuretiimin esimies Jussi Eronen sekä tiimin toimittaja Salla Vuorikoski irtisanoutuivat. Eronen perusteli Facebookissa lähtöään sillä, että hänen sananvapauttaan olisi rajoitettu.

Riitta Pihlajamäki näkee, että irtisanoutumisissa on ollut kyse ennen kaikkea näkemyseroista siinä, miten ja millaista journalismia Ylessä tehdään.

– Mielestäni heidän selityksensä sille, miksi he lähtevät, kertoo siitä, että heidän näkemyksensä luotettavasta journalismista ja siitä, mitä Yleisradion pitäisi tehdä, poikkeaa siitä, mihin me täällä yhtiönä ja vakavasti otettavana tiedonvälittäjänä olemme sitoutuneet.

Pihlajamäki korostaa, että Ylen journalistisen linjan perustana ovat yhtiön arvot riippumattomuus ja luotettavuus.

– Heillä oli vähän toisenlainen näkemys siitä, millä keinoin lopputulosta tehdään, ja he tekivät sitten omat johtopäätöksensä, Pihlajamäki sanoo.

Pihlajamäen mukaan Ylen vastuulla on nyt lunastaa ne odotukset, joita siihen riippumattomuuden ympärillä käydyn keskustelun seurauksena kohdistuu.

– Yleisradioon ja meidän tekemisiimme kohdistuu aina valtavasti kiinnostusta ja painetta ja se on etuoikeus olla tämän kiinnostuksen kohteena. Meidän täytyy nyt lunastaa kaikki ne odotukset, joita meihin tässä asiassa liittyy sekä ulkopuolelta että sisäpuolelta, ja käydä omien tekijöidemme kanssa rehellistä ja avointa keskustelua, hän toteaa.

Myös Ylen hallitus keskusteli tänään keskiviikkona Ylen riippumattomuuden toteutumisesta. Hallitus päätyi toteamaan, että sekä Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen että vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen nauttivat hallituksen täyttä luottamusta.