Sitran selvitys: Pörssifirmojen hiilijalanjälki pienenee, päästöjen raportointi vielä harvinaista

Sijoitus Helsingin pörssiin aiheuttaa silti enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin sijoitus Tukholman pörssiin.

hiilidioksidipäästöt
Teräsrullia pinossa.
Terästuottaja SSAB tuottaa selvityksen mukaan toiseksi eniten päästöjä Helsingin pörssin yrityksistä.Jari Järvinen / Yle

Helsingin pörssissä listattujen yritysten hiilijalanjälki on aiempaa pienempi, kertoo tuore selvitys. Tulosten mukaan suomalaisten pörssifirmojen liikevaihtoon suhteutetut päästöt ovat pienentyneet tänä vuonna kuusi prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran tilaaman raportin (siirryt toiseen palveluun) toteutti kansainvälinen konsulttiyhtiö South Pole Group. Sitran johtava asiantuntija Janne Peljo pitää tulosta merkittävänä.

– Suuret yhtiöt ovat heränneet päästövähennyksiin tosi hyvin sekä pienipäästöisillä että runsaasti päästöjä tuottavilla toimialoilla. Pienten ja keskisuurten yhtiöiden kohdalla on vielä parannettavaa, Peljo sanoo.

Selvitys tehtiin nyt toista kertaa. Tarkastelussa oli mukana 130 pörssiyritystä.

Tukholma peittoaa Helsingin

Raportista selviää, että Helsingin pörssiin listatut yritykset tuottavat tänä vuonna ilmastonmuutosta kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä 331 tonnia. Viime vuonna luku oli 353 tonnia.

Selvityksen mukaan Helsingin pörssi on selvästi päästöintensiivisempi kuin Tukholman pörssi. Esimerkiksi tuhannen euron sijoittaminen Helsingin pörssiin aiheuttaa 3,5-kertaiset päästöt verrattuna vastaavaan sijoitukseen Tukholman pörssissä.

Eroa selittää erityisesti pörssien erilainen toimialarakenne. Helsingissä raskaan teollisuuden ja esimerkiksi energiayhtiö Fortumin painoarvo on suuri.

Sen sijaan Tukholman pörssissä pienipäästöisillä finanssiyrityksillä ja Hennes & Mauritzin kaltaisilla vähittäiskaupan toimijoilla on merkittävä paino.

Toisaalta Helsinki peittoaa kisassa esimerkiksi Frankfurtin pörssin.

Raportoinnissa parannettavaa

Raportin pääkirjoittaja, South Pole Groupin johtava konsultti Robert Rosenberg pitää Helsingin pörssin suoritusta kuitenkin hyvänä.

Hänen mukaansa suomalaiset pörssiyritykset ovat varautuneet ilmastonmuutokseen strategioissaan paremmin kuin Tukholman kilpakumppanit. Parannettavaa Rosenberg löytää erityisesti hiilijalanjäljen raportoinnissa.

– Vain kolmannes Nasdaq Helsinki -pörssin yrityksistä paljastaa hiilijalanjälkensä, Rosenberg sanoo Ylelle.

Pörssiyritykset raportoivat tarkasti yrityksen talousluvut. Miksi sitten hiilidioksidipäästöjen raportointi on näin harvinaista?

– Talousluvut on raportoitu jo vuosien ajan, hiilidioksidi on vasta tulossa. Lainsäädäntö laahaa jäljessä, Rosenberg arvioi.

Rosenberg muistuttaa, että Ranskassa on jo säädetty laki, joka velvoittaa varainhoitajat raportoimaan hiilijalanjälkensä paikalliselle finanssivalvojalle.