Stressaannutko itse jouluvalmisteluista, Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä?

"Päämartta" Marianne Heikkilä kehottaa tekemään joulusta omannäköisen ja unohtamaan ulkopäin tulevat odotukset. Kasvokkain on juttusarja, jossa esitellään joka lauantai ajankohtaiseen teemaan liittyvä ihminen.

joulu
Marianne Heikkilä
Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä muistuttaa, ettei jouluvalmisteluissa tarvitse pyrkiä täydellisyyteen. Kalevi Rytkölä / Yle

Jouluvalmistelujen viimeinen viikko hurahtaa pian käyntiin. Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, jos ei ole vielä tehnyt joulun eteen mitään, onko jo liian myöhäistä?

– Neuvomme on, että ota rauhassa. Harkitse tarkkaan, mitä haluat jouluna ja mikä sinulle on tärkeää. Tee sen mukaan suunnitelma siitä, mitä ostat valmiina ja mitä teet itse. Vielä ehtii halutessaan tehdä laatikoiden massat valmiiksi pakkaseen, hedelmäkuivakakut sekä mahdolliset ruokahankinnat. Joulu tulee tuoksuista, mauista ja tunnelmasta, joten kannattaa satsata siihen ja vähentää täydellisyyden tavoittelua.

Miten jouluvalmistelut kannattaa yleensä hoitaa – mitkä ovat parhaat vinkkisi?

– Kannattaa valmistella joulua pala kerrallaan. Kysy myös läheisiltä, mikä heille on tärkeintä esimerkiksi joulupöydässä, perinteissä ja kohtaamisessa. Madalla suoritustasoa ja anna itsellesi lupa tehdä pienemmin ja kohtuudella. Tee joulusta omannäköinen äläkä välitä ulkoapäin tulevista odotuksista siitä, millainen joulun tulisi olla. Muista, että elämä on keskeneräistä myös jouluna ja joulutraditiotkin on tehty eläviksi. Joulumieli tulee myös hyvän antamisesta.

Arki on kiireistä ja jouluvalmistelutkin pitäisi ehtiä hoitaa. Miten välttyä joulustressiltä?

– Jos menee suorittamiseksi, jätä jotain pois. Vähemmän on enemmän myös joulupöydässä. Kaikkea ei tarvitse olla kerralla vaan kohtuus riittää. Koko kodin ei tarvitse olla siisti vaan vain tilat, joissa viihdytään yhdessä. Myös tehtävien jakaminen ja perheenjäsenten mukaan ottaminen auttaa vähentämään stressiä. On vanhanaikaista, että yksi ihminen tekisi yksin kaiken.

– Ihmiset, joiden kanssa joulua viettää, toivovat yleensä läsnäoloa, aikaa ja hyvää henkeä eikä kukaan odota täydellisyyttä.

Martat ovat käytännönläheisiä ja tehokkaita. Stressaannutko itse koskaan jouluvalmisteluista?

– Nuorempana enemmänkin. Se on tyypillistä ruuhkavuosina, kun omat lapset ovat pieniä ja sukulaiset asuvat eri puolilla Suomea. Siinä vaiheessa helpotti, kun pystyimme järjestämään joulun omassa kodissa ja kutsumaan sinne vieraita eikä aina tarvinnut lähteä reissaamaan.

Marianne Heikkilä
Marianne Heikkkilälle joulutunnelma syntyy yhdessä tekemisestä ja valmistelusta: pienistä koristeluista, joulukukista ja kynttilöistä.Kalevi Rytkölä / Yle

– Vanhemmiten olen oppinut olemaan armollinen. Yritän ottaa kaiken irti pienistä asioista. Joulutunnelma syntyy pienistä koristeluista, joulukukista ja kynttilöistä. Emme ota stressiä siivouksesta, vaan koristelemme vain olohuonetta, jossa aikaa vietetään. Meillä ei myöskään ole ylenpalttinen joulupöytä vaan jokaiselta yksi lempiruoka.

Vähävaraisille joulu voi olla hyvinkin vaikeaa aikaa, kun joutuu miettimään, mistä saa lapsille lahjat ja joulupöytään ruokaa. Miten vähävarainenkin voi viettää hyvän joulun?

– Edullisestikin voi tehdä ravitsevaa ja juhlavaa ruokaa. Järjestöjen ja seurakuntien kautta voi myös saada esimerkiksi joulukasseja ja joululahjoja lapsille. On myös tilaisuuksia, joissa voi valmistaa ruokaa yhdessä. Tietenkin kun rahasta on tiukkaa, juhlahetket kärjistävät omaa yhteiskunnallista tilannetta. Siksi olisi tärkeää, että voisi jakaa joulua toisten kanssa. Yksin jääminen voi korostaa sosiaalista eriarvoisuutta.

Marttaliitto avasi joulusesongiksi chatin (siirryt toiseen palveluun), jossa neuvotaan jouluvalmisteluissa. Martat antavat muutenkin juhlapäiviin liittyviä vinkkejä. Mitä Martoilta yleensä kysytään jouluun liittyen?

– Eniten tulee ruokaan liittyviä kysymyksiä. Esimerkiksi miten laatikot tehdään, miten kinkku paistetaan, miten kala graavataan ja miten sienisalaatti tehdään isoäidin tapaan. Myös tuunausvinkkejä hävikkiruuan käyttämiseen joulun jälkeen kysellään. Lisäksi tulee muun muassa etikettiin, saunaan, joulukukkiin ja siivoukseen liittyviä kysymyksiä. Tiedustellaan esimerkiksi ekologisista siivousmenetelmistä ja siivousvälineiden käyttämisestä.

Marianne Heikkilä
Martoilta tiedustellaan jouluun liittyen eniten ruoasta. Kalevi Rytkölä / Yle

– Myös chattiin on tullut eniten ruokaan liittyviä kysymyksiä. On kysytty esimerkiksi joulusäilykkeistä, piimäjuustosta ja riisipuuron keittämisestä suurelle joukolle.

Missä asiassa itse kaipaisit vinkkiä jouluvalmisteluissa?

– Haluaisin oppia tekemään keskieurooppalaisen joulukakun, jotta joulupöydässä olisi myös kansainvälisiä tuulahduksia. Omia suosikkejani joulupöydässä ovat anopin tekemät laatikot. Kaikkein ihanin on imelletty perunaloora. Suosikkeihini kuuluvat myös itse tehty joululimppu ja savustettu luomukalkkuna.

Entä jos haluaa uudistaa jouluperinteitä – miten se onnistuu?

– Kaikki jouluperinteet ovat uudistettavissa: ruokapöydässä voi harkita joidenkin ruokalajien vaihtamista mieleisiin, kaikissa paikoissa ja tilaisuuksissa ei tarvitse juosta, joulutervehdyksen voi antaa myös virtuaalisesti eikä koko maailmaa tarvitse parantaa jouluna. Teiniemme toiveesta meidän pöydässämme on enemmän sushia ja kalaa kuin punaista lihaa, perunaa ja rosollia, ja joululauluissa kuunnellaan kaikkien perheenjäsenten omaa musiikkityyliä.

Mistä jouluperinteestä et itse luopuisi?

– Jouluhartaus ja joulurauhan julistus ovat itselleni tärkeitä. Meillä pidetään kiinni myös ruokarukouksesta ja jouluevankeliumin lukemisesta ennen ruokailun aloittamista. Muuten keskitymme niihin asioihin, joita kukakin haluaa. Yksi haluaa katsoa hyvän elokuvan ja toinen Lumiukon. Traditio on myös läheisille soittaminen ja kuulumisten kysyminen.

Mikä sinulle on joulun kohokohta?

– Läheisten kanssa yhdessä oleminen ja rauhoittuminen. Äitinä ajattelen, että hienoin hetki on se, kun istahdetaan ruokapöytään, ollaan vain ja nautitaan joulupöydän antimista.

Marianne Heikkilälle joulun kohokohta on läheisten kanssa yhdessä oleminen ja rauhoittuminen.
Marianne Heikkilälle joulun kohokohta on läheisten kanssa yhdessä oleminen ja rauhoittuminen.Kalevi Rytkölä / Yle

Onko jokin joulu jäänyt erityisesti mieleesi?

– Kyllä ne ovat varmasti lapsuuden joulut. Isä piti ehdottomasti kiinni siitä, että aitoa joulukuusta ei haettu yhtään aikaisemmin kuin jouluaattona. Kävimme hakemassa sen esimerkiksi Töölöntorilta. Kotiin levittäytyvä tuoksu oli ihana. Muistan ruokien tuoksut ja kynttiläkarusellin helisevien kellojen äänet. Silloin tiesi, että joulu on alkanut.

Monilla saattavat olla vielä lahjat ostamatta. Mitkä ovat parhaat joululahjavinkkisi?

– Ehdottomasti aineettomat lahjat kuten elämykset ja palvelut, esimerkiksi hemmotteluhoito tai teatterilippu. Sellainen, mikä juuri sille ihmiselle tulisi tarpeeseen. Parasta on mielestäni kuitenkin ajan antaminen – vaikkapa että lupautuu hoitamaan ystävän lapsia tai viemään iäkästä ihmistä ulos. Myös itse tehtyä ruokalahjaa varmasti arvostetaan.