yle.fi-etusivu

Hallitus haluaa sosiaaliturvasta osallistavaa – Keskustan Saarikko: Ei keppimallia

Tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo kääntyneensä osallistavan sosiaaliturvan kannalle, kun "keppihenkisyys" lieveni. SDP:n kansanedustaja Sanna Marin haluaisi varmistaa, että osallistamisen tavoitteena on työkyvyn parantaminen eikä lisärangaistus.

politiikka
Sanna Marin, Annika Saarikko ja Ari-Pekka Harju
Sanna Marin, Annika Saarikko ja Ari-Pekka HarjuYle

Hallitus kaavailee sosiaaliturvaan uudistusta, jossa työttömyysturvaan sisältyisi myös vastikkeellisuutta. Ajatus on noussut esiin useamman kerran viime vuosina ja nyt sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon johtama tutkijatyöryhmä selvittää hallitukselle osallistavan sosiaaliturvan malleja.

Selvitys on vielä kesken, eikä vielä ole tiedossa, tarjotaanko työttömälle lähinnä keppiä vai porkkanaa. Ilmeisesti selvityksessä on jäämässä auki ainakin se, miten työttömän osallistumista valvottaisiin.

Lisäkeppiä työttömille ei toivonut keskiviikon A-studiossa hallituspuolueen eikä opposition kansanedustaja.

– Viime vaalikaudella hanke oli huomattavasti keppihenkisempi ja silloin olin kriittisempi. Mutta nyt pitkäaikaistyöttömiä on yli 100 000, että kaikki kivet on käännettävä, keskustan kansanedustaja ja tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoi.

Marin: Ei lisää rangaistuksia työttömille

SDP:n kansanedustaja Sanna Marin suhtautui työttömyysturvan vastikkeellisuuteen varovaisemmin.

– Jos halutaan tarjota pitkäaikaistyöttömille uusia väyliä parantaa työkykyään ja mahdollisuus saada siitä pieni korvaus, se olisi ihan hyvä malli. Sellaista mallia en kannata, että vapaaehtoistyöhön osallistuminen tulee työttömyysturvan ehdoksi, Marin sanoi.

Keskustan Saarikko puolestaan näki, että vapaaehtoistyö ja "lähimmäisenauttamistyöt" voisivat juuri olla väylä työkyvyn parantamiseen. Rajan työmarkkinoihin Saarikko kuitenkin halusi pitää selvänä.

A-studion keskusteluun osallistunut, pitkään työttömänä ollut Ari-Pekka Harju totesi, että hän itse menisi mielellään vapaaehtoistyöhön, mutta epäili silti suunnitelmien järkevyyttä.

– Väitän, että suurin osa ei lähde vapaaehtoistyöhön, eihän vapaaehtoistyöntekijöitä tahdo löytyä nytkään, Harju ihmetteli.

Professori Hiilamo ryhmineen tekee selvitystä Valtioneuvoston kanslian toimeksiannosta, ja valmista pitäisi tulla vielä tämän kuun aikana. Ensi vuoden alusta hallitus on aikonut aloittaa kokeilun vastikkeettomasta perustulosta, joka korvaisi nykyiset perusturvaetuudet.