1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sotarikokset

YK: Aleppon pommitukset todennäköisesti sotarikos

YK:n ihmisoikeuskomissaari arvioi, että Syyrian hallituksen ja liittolaisten tekemät pommitukset Aleppossa täyttävät todennäköisesti sotarikoksen tunnusmerkit.

Aleppoa on pommitettu säälimättä. Siviilejä etsimässä turvallisempaa paikkaa joulukuun alkupäivinä. Kuva: SANA / EPA

Aleppoon eilen sovittu tulitauko ei ole pitänyt, ja asukkaiden evakuointi taisteluiden ja ilmaiskujen tieltä on keskeytynyt ennen kuin ehti kunnolla edes alkaa.

Aleppossa kapinallisalueilla on arvioiden mukaan jopa kymmeniä tuhansia siviilejä. Ilma- ja tykistöiskujen keskellä olevien ihmisten oloja on luonnehdittu painajaismaisiksi.

YK:n ihmisoikeuskomissaarin Zeid Raad al-Husseinin mukaan Syyrian hallitus tukijoineen on lähes varmasti syyllistynyt sotarikokseen pommittaessaan evakuointia odottavia siviilejä Itä-Aleppossa.

– Syyrian hallituksella on selvä vastuu huolehtia kansansa turvallisuudesta ja on epäonnistunut siinä kouriintuntuvasti, YK:n ihmisoikeuskomissaari suomii lausunnossaan.

Erdogan ja Putin: Tulitaukosopimus saatava voimaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ovat keskustelleet Aleppon tilanteesta tänään, keskiviikkona puhelimitse. Presidenttien mukaan tulitaukorikkomusten on loputtava.

Presidentit sopivat myös tekevänsä kaikkensa Itä-Aleppon evakuoimiseksi niin pian kuin mahdollista. Venäjä osallistuu taisteluihin tukemalla Assadin joukkoja ilmaiskuin.

”Ihmiset toivottomia”

Lääkärit ilman rajoja -järjestö sanoo Aleppossa jäljellä olevien lääkäreiden olevan kauhuissaan. Järjestön mukaan he pelkäävät hallituksen joukkojen kostotoimia ja haluavat tulla evakuoiduksi.

– Ihmiset kokevat tulleensa jätetyksi oman onnensa nojaan ja ovat menettämässä lopunkin toivon, sanoo Teresa Sancristoval, Lääkärit ilman rajoja -järjestöstä.

Iran onnitteli Assadia Aleppon voitosta

Shiiataistelijoita Assadin joukkojen tueksi lähettänyt Iran on jo ehtinyt onnitella Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia voitosta ”vapautetussa Aleppossa”. Syyrian presidentinkansliasta kerrotaan onnittelujen tulleen Iranin presidentiltä Hassan Rouhanilta.

Iranin hengellisen johtajan Aytollah Ali Khamenein ulkopoliittinen neuvonantaja on sanonut Aleppon "tulossa olevan voiton"  osoittavan, että ”Iran on alueen johtava valta".

Iranin sanotaan estäneen Aleppon evakuoimisen aloittamisen. Iran haluaa, että myös kaksi kapinallisten saartamaa shiia-kylää evakuoidaan.