NBC News: Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Putin oli itse mukana vaalihakkeroinnissa

Uutiskanava NBC Newsin mukaan Putin oli ohjaamassa toimintaa ja hakkerointitulosten julkistamista.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Putin Kremlissä 25. marraskuuta.Sergeo Ilnitsky / EPA

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset uskovat, että Venäjän presidentti Vladimir Putin oli itse mukana Yhdysvaltojen presidentinvaalien hakkeroinnissa, kertoo uutiskanava NBC News (siirryt toiseen palveluun).

Kahden johtavan tiedusteluviranomaisen mukaan uudet tiedustelutiedot osoittavat, että Putin oli henkilökohtaisesti suunnittelemassa, miten demokraattileiristä hakkeroitu materiaali vuodetaan ja käytetään. Nimettöminä pysyttelevien amerikkalaisviranomaisten mukaan tiedustelutiedot tulivat diplomaattilähteistä sekä Yhdysvaltain liittolaisille työskenteleviltä vakoilijoilta.

Putinin tavoitteena oli osoittaa korruptiota Yhdysvaltain politiikassa ja luoda kuvaa, etteivät muut maat pidä Yhdysvaltoja enää uskottavana globaalina johtajana.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on myös arvioinut, että Venäjän hallitus halusi mieluummin Donald Trumpin presidentiksi. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja muut virastot eivät ole täysin samaa mieltä, mutta harvat virkamiehet kiistävät sen, että Venäjän tarkoituksena oli vahingoittaa Hillary Clintonin ehdokkuutta.

Eri tiedustelupalveluiden yhteisraportissa todetaan, että vain Venäjän ylimmät virkamiehet olisivat voineet hyväksyä nämä toimet. Käytännössä Venäjän hallintojärjestelmä perustuu Putinin ehdottomaan auktoriteettiin.

Uutiskanava ei ole tavoittanut CIA:n tai Kansallisen tiedustelupalvelun johtajaa kommentoimaan.