Kolumbia armahtaa kapinallisia osana rauhanehtoja

Kolumbian oikeusministerin mukaan kaikkiaan jopa 300 kapinallista voitaisiin armahtaa.

Ulkomaat
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ja Farc-sissiliikkeen johtaja Rodrigo "Timochenko" Londono kättelivät rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Bogotassa 24. marraskuuta.
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ja Farc-sissiliikkeen johtaja Rodrigo "Timochenko" Londono kättelivät rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Bogotassa 24. marraskuuta.Mauricio Duenas Castaneda / EPA

Kolumbian oikeusministerin mukaan maan hallitus on armahtanut ainakin 110 FARC-kapinallista osana rauhansopimusta.

– Uskon, että kaikkiaan noin 300 armahdusta voitaisiin myöntää, sanoi oikeusministeri Jorge Londono keskiviikon lehdistötilaisuudessa. Armahduksia sekä armahduslakia käsitellään parhaillaan maan kongressissa. Armahtamista sovelletaan vain "poliittisiin rikoksiin", ei vakavampiin rikoksiin kuten murhiin, raiskauksiin tai kidutuksiin, hän sanoi.

Lisäksi saatetaan vapauttaa noin 5 500 vangittua sotilasta, poliisia ja muuta konfliktiin liittyvää toimijaa, mikäli heidän rikoksensa ovat pieniä.

Kolumbian presidentin Juan Manuel Santosin, maan hallituksen ja kapinallisten yhdessä neuvotteleman rauhansopimuksen tavoitteena on lopettaa 52 vuotta jatkunut konflikti maassa.

Rauhanprosessi kesti yli neljä vuotta. Kansalaiset hylkäsivät ensimmäisen rauhansopimuksen kansanäänestyksessä kapinallisille liian myötämielisenä. Toisesta nyt voimassa olevasta rauhansopimuksesta ei tehty enää kansanäänestystä, vaan se hyväksyttiin maan kongressissa joulukuun alussa.

Presidentti Santos sai tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon työstään rauhan edistämiseksi omassa maassaan.

Kolumbian konfliktissa on kuollut yli 260 000 ihmistä ja noin 45 000 on kateissa.

Lähteet: AFP