Raavas mies ruokkii bambeja – "Parhaimmillaan näin viisi peuraa ja kuusi hirveä yhtä aikaa"

Vähäluminen talvi on ollut kauriille ja peuroille tähän asti helppo.

riistaeläimet
Riistan talviruokintakatos ja erämies Jani Hotanen
Riina Kasurinen

Mikkeliläinen Jani Hotanen on yksi Otavan erämiesten aktiiveista. Joka viikko useita kertoja mies kulkee pienten metsätaipaleiden varrella sijaitsevan pellon äärelle. Erämiehet ovat viljelleet hehtaarin laajuista peltolänttiä tarkoituksenaan ruokkia metsäneläimiä, etenkin peuroja ja kauriita. Pellossa kasvaa muun muassa kauraa ja rehukaalia, jota peurat ja kauriit kaivavat lumen alta.

Siltä varalta, että lunta on liikaa, Hotanen ja muut erämiehet tuovat pellolle lisäksi ruokintakatokseen kauraa, heinää, porkkanoita, omenoita ja onpa katoksen vieressä nuolukivikin suolan saantia turvaamaan.

– Tämä on mukavaa puuhaa. Tässä näkee paljon eläimiä syömässä. parhaimmillaan olen nähnyt viisi peuraa ja kuusi hirveä tässä yhtä aikaa. Minusta tämä on hyvää työtä, koska tässä autetaan metsän eläimiä, Hotanen sanoo.

Erityisesti runsaslumiset talvet ovat kauriille ja peuroille vaikeita, kun paksun hangen alta on hankala löytää varpuja ja muuta syötävää. Tämä talvi on ollut helppo ja peltoon istutetut kaalitkin ovat saaneet kyytiä ohuen lumikerroksen alta.

Otavan erämiehet ostavat ruuat eläimille itse, lahjoituksia ei yleensä tule mistään. Vaikka porkkanoiden nahistuminen ei metsän eläimiä haittaa, ei niillekään voi syöttää mitä tahansa. Ravinto ei saa olla homeista tai muutenkaan pilaantunutta. Myös esimerkiksi hiivat saattavat aiheuttaa vakavia ruoansulatushäiriöitä ja eläimen menehtymisen.

Tarkkailukopista kajahtaa

Metsästäjien tarkkailukoppi
Riina Kasurinen/Yle

Syvältä metsästä kulkee ruokintapaikalle selvä polku. Hangella on kauriiden ja peurojen, mutta myös hirvien, jänisten ja jopa lintujen jälkiä. Ruokintapaikan kuhinan ovat huomanneet myös petoeläimet.

– Kerran näin tänne tullessa kolme ilvestä kerralla. Emo ja pennut kulkivat peräkanaa kohti ruokintapaikkaa, Hotanen kertoo.

Erämiehet eivät tokikaan ruoki eläimiä silkkaa eläinrakkauttaan. Pellon laitaan on tuettu korkealle törmälle vanha leikkimökki, joka toimii tarkkailukoppina. Kopissa on luukku, josta tarkkailija voi ampua syömässä oleva peuran tai kauriin.

– Peura ja kauris ovat aika vaikeita metsästettäviä, joten ruokinta helpottaa vähän metsästystilannetta. Tämä on riistanhoidollista työtä. Vähennetään eläinten määrää jos niitä on liikaa. Mutta tosiasia on myöskin se, että runsaslumisina talvina peuroille ja kauriille ei yksinkertaisesti ole ruokaa tarjolla, joten ne tarvitsevat meidän apuamme. Ei tämä pelkkää metsästämistä ole, Hotanen sanoo.

Metsästäjien tarkkailukoppi
Riina Kasurinen/Yle