Yllätyskäänne Kouvolassa – Anjala saamassa uuden koulun

Äänet lasten ja nuorten lautakunnassa jakautuivat 6-6, jolloin puheenjohtajan ääni ratkaisi asian uuden koulun hyväksi.

Kouvola
Anjalan koulu
Anjalan koulu on käyttökiellossa Kouvolassa huonon sisäilman vuoksi.Juha Korhonen / Yle

Anjalaan on päätetty rakentaa uusi koulu. Kouvolan lasten ja nuorten lautakunta päätyi keskiviikkona uuden koulun rakentamisen kannalle tiukan äänestyksen jälkeen. Äänestys päättyi tasan 6-6, joten puheenjohtaja Päivi Kossilan (sd.) ääni ratkaisi asian uuden koulun hyväksi.

– Oppilasmäärät ovat pysyneet hyvällä tasolla Anjalassa, myös päivähoitoikäisten määrä on siellä suuri. Anjalassa tarvitaan koulu, Kossila sanoo.

Palvelupäällikkö Kim Strömmerin esityksen mukaan Anjalan koulu olisi lakkautettu ja yhdistetty Inkeroisten yhteiskouluun ensi syksynä.

Strömmerin esityksen kannalla olivat lautakunnan kolme kokoomuslaista sekä yksi edustaja kristillisdemokraateista, keskustasta ja perussuomalaisista. Äänestyksen täpärästi voittaneen vastaesityksen puolesta äänestivät demareiden kolme edustajaa, kaksi keskustalaista ja yksi vasemmistoliiton edustaja.

Vaihtoehtoja uudelle koululle on kaksi: halpa viipalekoulu tai viiden miljoonan euron hintainen uusi koulurakennus. Suunnittelu alkaa ensi vuonna. Kossilan mukaan rahoitus on jo olemassa, sillä Inkeroinen-Anjalankoski-alueen koulusuunnitteluun on varattu 300 000 euroa. Lopuista rahoitusosista päätettäisiin ensi vuoden talousarviokäsittelyssä ja vuoden 2018 budjetissa.

Anjalan koululaiset ovat tällä hetkellä evakossa entisen Anjalankosken lukion tiloissa Inkeroisissa sisäilmaongelmien vuoksi. Evakko Inkeroisissa voi jatkua vielä pitkään.

– Tilat ovat hieman ahtaat, joten ei se ole ideaaliratkaisu. Mutta vaihtoehtoja ei ole ja lukion tiloissa pystyy olemaan, Kossila toteaa.

Lautakunta ei ottanut kantaa siihen, millainen uusi koulu tulee olemaan. Kossilan mukaan se voisi olla esimerkiksi moduulikoulu, jonka voisi tulevaisuudessa siirtää osittain tai kokonaan, jos alueen oppilasmäärä ei pysykään ennakoidulla tasolla.