Sähkötupakka myrkkyä keuhkoille ja aivoille – Syöpäyhdistys kannustaa kertomaan vaaroista nuorille

Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkärin Eeva Ollilan mukaan esimerkiksi sähkötupakan makuaineissa on keuhkoille haitallisia aineita.

sähkötupakka
Nainen polttaa sähkötupakkaa
Sähkösavukkeita markkinoidaan usein nuorille. Mutta mitä tiedetään sähkösavukkeiden terveyshaitoista? Haastattelussa Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkäri Eeva Ollila.

Suomen syöpäyhdistyksen mukaan sähkötupakan käytöllä on monenlaisia haitallisia vaikutuksia terveyteen. Ylilääkäri Eeva Ollila sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että sähkötupakan aiheuttamista keuhkovaikutuksista tiedetään tällä hetkellä eniten.

– Jotta sähkötupakassa oleva neste höyrystyy, niin siihen pitää lisätä aineita, joista muodostuu kovatehoisella akulla hyvinkin paljon formaldehydiä. Se on syöpää aiheuttava aine, Ollila sanoo.

Hänen mukaansa myös sähkötupakan makuaineissa, erityisesti makeissa, on sellaisia aineita, jotka aiheuttavat pienten rakkuloiden vaurioita keuhkoissa.

Ylilääkäri Eeva Ollila
Ylilääkäri Eeva OllilaYle

– Se on vaurio, joka ei palaudu. Meillä on yhä enemmän myös tietoa siitä, että käytöstä tulee soluvaurioita, jotka liittyvät keuhkoahtaumatautiin.

Viime viikolla Helsingin Sanomat kertoi yhdysvaltalaisraportista (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan sähkötupakka on terveysriski. Lehti kertoo, että joka neljäs suomalaisnuori on kokeillut sähkötupakkaa, koska kaveritkin ovat niin tehneet.

Vaikutuksia myös aivoihin

Sähkötupakoissa on nikotiinia sisältäviä ja nikotiinittomia muotoja. Ollilan mukaan nuorilla nikotiini vaikuttaa etenkin aivojen kehitykseen.

– Esimerkiksi nuorten aivojen kehitykseen ja oppimiskykyyn on havaittu nikotiinilla olevan vaikutus. Aivot kehittyvät 25 ikävuoteen asti, joten on haitallista saada tällaista aivoaktiivista ainetta, hän sanoo.

Ollilan mukaan olisi tärkeää iskostaa nuoriin sähkötupakan terveyshaittoja ennenkuin he edes kokeilevat sitä tai jäävät nikotiinikoukkuun. Hänen mukaansa etenkin sosiaalisessa mediassa näkyy sähkötupakan markkinointia, jonka kautta tuotteesta luodaan trendikäs ja haitaton tuote.

– Aika harva aikuinen tekee niin tyhmää päätöstä. Yleensä tupakointi aloitetaan alaikäisenä. Nyt pitäisi suojata meidän nuoret, Ollila sanoo.