yle.fi-etusivu

Hyvä lohikesä toi tuloja – varsinkin koskipaikat houkuttelevat kalastajia

Suomen suurimmalle lohijoelle ostetaan eniten niin sanottua kuntakorttia, jolla voi kalastaa yhden kunnan alueella koko kesän ajan. Hyvä lohikesä tuo tuloja, mutta nykyinen lupatulojen jakaminen ei miellytä kaikkia.

kalastus
Tornionjoesta pyydetty lohi.
Saalis Tornion Kukkolankoskelta.Minna Aula / Yle

Tornion-Muonionjoella sekä Könkämäenolla on totuteltu muutama vuosi uusiin kalastuslupiin ja siitä johtuvaan lupatulojen jakautumiseen.

Yhteislupaan kuuluvat vesialueiden omistajat sekä Suomen ja Ruotsin valtiot uudistivat vuonna 2012 viehekalastusluvat ja rukkasivat uuteen uskoon myös kalastuskorttivarojen jakoperusteet.

Hyvä lohikesä tuo tuloja, mutta nykyinen lupatulojen jakaminen ei miellytä kaikkia.

Koko joen lupia ostetaan yhä vähemmän

Suomen suurimmalle lohijoelle ostetaan eniten niin sanottuja kuntakortteja tai kuntalupia, jolla voi kalastaa rajajoessa yhden kunnan alueella koko kesän ajan. Se on moninkertaisesti suositumpi kuin koko joen kattava kalastuslupa ja ostetumpi kuin vuorokausilupa, jota hankkivat erityisesti ulkomaalaiset matkailijat.

Vanha vääristymä on saatu oikaistua.

Ilkka Paaso

Kalastajien keskuudessa kuntakortin suosiota selittää myös hinta. Se kannattaa hankkia, jos lohen perässä soutaa kesänä aikana neljä vuorokautta.

Viime kesänä Tornion-Muonionjoelle myytiin 5700 kuntakorttia, kun vuotta aikaisemmin määrä oli 3500.

Iso vesialue ei takaa enää tuottoa

Kaikkia jokivarren osakaskuntia nykyinen kehitys ei miellytä. Tämä taas johtuu kalastuskorttivarojen jakoon tehdystä muutoksesta, sillä nykyään rahoista hyötyvät eniten alueet, joilla kalastetaan eniten.

– Tähän uudistuksella on juuri pyritty ja vanha vääristymä on saatu oikaistua, luonnehtii yhteisluvan hoitokunnan puheenjohtaja Ilkka Paaso.

Monin paikoin uusi rahanjako on tarkoittanut sitä, että menettäjiä ovat alueet, jotka ennen pärjäsivät rahanjaossa suurten vesialueiden ansiosta.

Rahanjaosta on aina erimielisyyttä.

Pekka Pelttari

Koska lupatulojen jako tapahtuu edelleen hehtaariperusteisesti, on niin sanottu kuntakortti muuttanut lupatulojen kertymää ja jakautumista olennaisesti.

– Rahanjaosta on aina erimielisyyttä ja erityisesti Pellon alueella on osakaskuntia, jotka eivät hyväksy nykyistä lupakäytäntöä, luonnehtii Tornionjoen kalastusalueen puheenjohtaja Pekka Pelttari.

Kun rahaa on jaettu vuosikausia pinta-alan mukaan, on tietyille osakaskunnille kertynyt kohtuullisesti lupatuloja. Pelttari uskoo, että kun tilanne muuttuu myös vaatimukset kovenevat.

Hinnat pysyvät ennallaan tulevana kesänä

Tällä hetkellä kalastuskortteja koskevassa rahanjaossa pärjäävät suosittuja koskiosuuksia sisältävät alueet. Tässä joukossa menestyvät Pello ja Kolari, joihin myytiin viime kesänä molemmin puolin jokea yhteensä 3300 kuntakorttia.

Se on enemmän kuin puolet kaikista myydyistä kuntakorteista. Yhteisluvan myynti on kuitenkin notkahtanut Pellon alueella.

Yhteisluvan hoitokunnan puheenjohtajan Illkka Paason mukaan viehekalastuslupien hinnat säilyvät tänä vuonna ennallaan.

– Tämä helpottaa tulevan kalastusmatkailukauden myyntiä ja erilaisten pakettien räätälöintiä, Paaso sanoo.

Tulevalle avovesikaudelle yhteislupa-alue kasvaa, sillä Metsähallituksen vesialueet ovat tulossa osaksi yhteislupaa. Muutos koskee noin 700 hehtaarin suuruista aluetta Enontekiöllä Könkämäenon Vuoskujokisuusta Kilpisjärvelle saakka.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Meteorit

Leiskuvan tulipallon putoamispaikka selvisi – palat putosivat mallinnuksen mukaan erämaahan

Tieliikenneonnettomuudet

Kuorma-auto törmäsi polkupyöräilijään Akaassa – Nuori poika sai surmansa

Ruokakulttuuri

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti