Opetushallitus opettajien uupumisesta: "Voi olla, että kunnissa on otettu vähän liikaakin harppauksia"

Kuohunta opettajien keskuudessa saattaa kertoa siitä, että opetusta on todella ryhdytty uudistamaan, arvioidaan Opetushallituksessa.

opetussuunnitelmat
Koululuokka.
Sakari Partanen / Yle

Opettajien viestit alakoulujen uusien arviointikäytäntöjen aiheuttamasta kuormituksesta herättävät osin jopa kummastusta Opetushallituksessa.

Yle Uutiset kysyi alakoulujen rehtoreilta ja opettajilta, miten uusi opetussuunnitelma on vaikuttanut koulutyöhön. Hyvin moni vastaaja toi esiin sen, miten koulujen nykyiset arviointikeskustelut ja formatiivinen arviointi teettävät kovasti lisätyötä opettajille.

Opetushallituksen opetusneuvos Erja Vitikka pitää tietoa siinä mielessä yllättävänä, että uuden opetussuunnitelman arviointia koskevat osat noudattavat jo vuonna 1998 säädetyn perusopetuslain henkeä.

– Mitään lisäkuormaa OPSiin ei ole kirjoitettu.

Osasyy siihen tuskaan ja kuormituksen tunteeseen voi tulla paikallisista linjauksista.

Erja Vitikka

Hän kuitenkin toteaa, että Opetushallitukseen on kantautunut palautetta ainakin arviointikeskusteluista. Niitä tehdään nyt lukukausien vaihtuessa urakalla monessa koulussa. Vitikan mukaan arviointikeskustelujen järjestämistä ei edellytetä pakollisena, vaan asia on paikallisesti päätettävissä.

– Voi olla, että kunnissa on otettu vähän liikaakin sellaisia harppauksia, joita kansallinen normi ei edes edellytä. Osasyy siihen tuskaan ja kuormituksen tunteeseen voi tulla paikallisista linjauksista.

Paikalliset OPSit syyniin ensi vuonna

Miksi kouluissa on ryhdytty uudistamaan oppilaiden arviointia, jos opetussuunnitelman hengessä ei kerran ole mitään erityisen uutta?

Opetusneuvos Erja Vitikan mukaan yksi osasyy voisi olla se, että kun OPSia edellisen kerran uudistettiin vuonna 2004, arvioinnin osalta perusteet jäivät yleisemmälle tasolle. Nyt kouluissa näyttää siltä, että ajattelua on todella ryhdytty muuttamaan.

Opetushallitus on tehnyt opetuksen järjestäjille – siis kunnille ja kuntayhtymille – kyselyn OPS-uudistuksen toteutumisesta. Vastauksia analysoidaan parhaillaan. Ensi vuonna tarkoituksena on käydä läpi joitakin paikallisia opetussuunnitelmia, joita koulut ovat nyt tehneet.

– Meidän keinot ovat tällä hetkellä seurata tilannetta, vastailla kysymyksiin, järjestää täydennyskoulutusta ja tuottaa tukimateriaalia.